Francuska

Uhapšena zbog uvrede Makrona putem Fejsbuka: "Ovo parče đubreta"

  • Извор: СРНА
  • 31.03.2023. 09:47

Francusko tužilaštvo saopštilo je danas da će protiv žene iz grada Sen Omer na sjeveru Francuske biti pokrenut sudski proces zbog uvredljive poruke upućene predsjedniku Emanuelu Makronu putem Fejsbuka.

U saopštenju iz tužilaštva navodi se da je ona optužena za uvredu predsjednika i da će protiv nje biti pokrenut sudski proces 20. juna u Sen Omeru.

Agencija Frans pres navodi da, ukoliko bude proglašena krivom, žena se suočava sa novčanom kaznom u iznosu od 12.000 evra, ali ne i zatvorom.

Ona je uhapšena danas i zadržana je u pritvoru nakon što je kancelarija lokalnog tužioca podnijela tužbu protiv nje zbog sporne objave na Fejsbuku.

Tužba je usmjerena na njenu objavu postavljenu na "Fejsbuku" 21. marta, dan prije nego što je Makron dao intervju televizijskoj stanici "TF1" kako bi odbranio spornu reformu penzijskog sistema zbog koje su pokrenuti protesti širom Francuske.

"Ovo parče đubreta će vam se obratiti u 13.00 časova. To đubre samo i vidimo na televiziji", napisala je ona.

Optužena je za regionalni dnevnik "La Voi du Nord" izjavila da "žele da od nje naprave primjer". List je ženu imenovao kao Valeri, koja je navela da bila iznenađena kada je policija pokucala na vrata sa nalogom za hapšenje.