ATV

Напад дроновима

Украјина напала фабрику моћних ракета на руском тлу

  • Извор: Курир
  • 02.10.2023. 17:16

Мета украјинских беспилотних летјелица које су у недјељу напале Смоленск наводно је била фабрика која производи ракете X-59.

Главна обавјештајна управа Министарства одбране Украјине наводи да су три од четири дрона погодила фабрику у Смоленску и нанијела "значајну штету" производним погонима.

- Процес производње ракета је поремећен - наводи ГУР.

Вирус за који вјероватно нисте чули се шири Аустралијом

Вирус за који вјероватно нисте чули се шири Аустралијом

Русија приликом напада на циљеве у Украјини према наводима украјинске службе најчешће користи модификовани пројектил Х-59МК2 који има домет до 280 km, а од употребе таквог наоружања највише страдају Черниговска, Сумска, Харковска, Дњепропетровска, Запорошка и Херсонска област.

Навођена ракета ваздух-земља Х-59МК2 је дизајнирана да уништи копнене и површинске циљеве покривене системима ПВО. Може бити опремљена и касетном муницијом и високоексплозивном бојевом главом. Лансира се из Су-30, Су-34, Су-35, Су-57, МиГ-29 и МиГ-35.

Цијена једне ракете је нешто мања од 300.000 евра.

Убици се заковао пиштољ: Откривамо све детаље убиства инспектора у Бијељини

Убици се заковао пиштољ: Откривамо све детаље убиства инспектора у Бијељини

Беспилотне летјелице типа авиона УЈ-22, подсјетимо, напале су у недјељу око 10 сати фабрику авиона која је дио државне корпорације која производи тактичке ракете. Руско министарство одбране тврди да је пет дронова уништено системима ПВО, међутим, није прецизирало шта је била мета напада.

Градоначелник Смоленска Александар Новиков изјавио је да су све беспилотне летјелице оборене и само кратко констатовао да нема жртава. Новиков је такође позвао становнике да не напуштају своје домове.


Телеграм канала Астра незванично наводи да је један дрон експлодирао на крову радионице комбината и направио рупу величине два са два метра. Други дрон је пао испред радионице, а трећи се забио у зид и експлодирао. Фрагменти летјелице ударили су у писту аеродрома Северни, а оштетили су и прозоре станова у стамбеној згради и тржном центру Кутузов.


Од украјинске границе до Смоленска има 288 километара.

Пратите нас и путем Вибера