Mihail Uljanov

"Ukrajina nije spremna da obeća da neće granatirati nuklearku"

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2023. 16:54

Ukrajina nije spremna da obeća i garantuje da neće granatirati teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Komentarišući inicijativu generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grozija da se osigura bezbjednost nuklearke, Uljanov je za televiziju "Rusija 24" rekao da se od Ukrajinaca traži dosta manje nego od Rusa, a to je da jednostavno potvrde da preuzimaju političku obavezu da ne granatiraju elektranu, ali da ukrajinska strana ima problem sa tim.

"Istina, Ukrajinci od 20. novembra ne granatiraju teritoriju nuklearke, ali nisu spremni da daju relevantno obećanje", istakao je Uljanov.

On je naveo da je u toku priprema dokumenta u kojem se navodi da je za zaštitu nuklearke neophodno da se osigura to da se ne vrše napadi na postrojenja niti teritoriju elektrane, prenio je TASS.

"Mi nemamo problem s tim, ne vršimo bilo kakve vojne operacije protiv ukrajinske strane na teritoriji nuklearke. Štaviše, tamo nema borbenih jedinica. Tamo su snage radijacijske, hemijske i biološke zaštite, a ostatak osoblja čine članovi `Rosgvardije` koja nije vojna jedinica. Kod nuklearke nema ni teškog oružja niti municije", naglasio je Uljanov.

Uljanov je ponovio da Rusija nema problem da podrži postulat da ne treba da se vrše napadi sa teritorije nuklearke. 

Тагови: