Protivvazdušna odbrana zakazala

Ukrajina priznala "poraz", treba nam više PVO sistema

  • Izvor: B92
  • 17.11.2022.17:01

Jurij Ignat izjavio je da sistemi protivvazdušne odbrane koje Kijev ima u naoružanju ne mogu da se suprostave ruskim raketnim napadima.

"Danas, 17. novembra, rad protivvazduhoplovne odbrame nije bio toliko uspešan, kao u vreme ranijih raketnih napada. Ovoga puta nismo uspjeli efikasno da iskoristimo PVO – neprijatelj je iskoristio maršrute koje zbunjuju naše sisteme. Razlog je to što Ukrajina nema dovoljno (što mi stalno naglašavamo) sredstava PVO da bi radila dovoljno efikasno", rekao je predstavnik komande ukrajinske vojne avijacije.

Prema njegovim riječima, za "stoprocentni rezultat" snagama odbrane je sada potrebno više takvih sistema, kao što su njemački IRIS-T SLM ili norveški NASAMS, koje Ukrajina već posjeduje u naoružanju. On je dodao da njih nema dovoljno za suprotstavljanje realnim prijetnjama.

"Sve što ulazi u njihov domet su krstareće rakete ili bespilotne letjelice – te komplekse obaraju. Zbog toga ponovo molimo Zapad da nam da više sistema raznih tipova", rekao je Ignat.

Savjetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič izjavio je ranije da zapad isporučuje velike količine oružja Ukrajini, a da je, prije svega, riječ o raznim PVO sistemima.

Tagovi: