Потребна поправка

Украјинци добили "леопарде", па их вратили Њемачкој!

  • 19.09.2023. 19:38

Украјина је прије неколико дана вратила серију од 10 тенкова Леопард 1А5 Њемачкој зато што им је потребна поправка, пише њемачки Шпигл.

Украјинска страна није могла сама да их поправи зато што тренутно немају потребне техничаре и компоненте.

Њемачки лист пише да је Kијев обавијестио специјални штаб њемачког министарства одбране да је њемачким тенковима Леопард 1 који су стигли у Пољску потребна поправка, а некима од њих и велики ремонт.

Путин први пут напушта Русију након оптужнице

Путин први пут напушта Русију након оптужнице

Њемачка страна послала је у Пољску групу стручњака да сами провере тенкове. Тамо је откривено да су тенкови "већ прилично истрошени послије обуке украјинских војника у Њемачкој и да им је потребна поправка".

Штавише, неколико тенкова Леопард 1А5, из претходне серије од 10 возила који су стигли у Украјину у јулу, покварило се из истог разлога.

Њемачко министарство одбране саопштило је Шпигелу да не може да коментарише "конкретан појединачни инцидент" и додају да се тенкови Леопард ремонтују "заједно са Украјином након интензивне обуке у Њемачкој".

Амерички медији пишу: САД заостају за Русијом и Kином у производњи хиперсоничног оружја

Амерички медији пишу: САД заостају за Русијом и Kином у производњи хиперсоничног оружја

Њемачки лист је такође навео да стање тенкова Леопард 1А5, којих је Њемачка обећала да ће испоручити Украјини око стотину, одражава проблеме планирања у логистици њемачке војне помоћи.

Тенкови "заглављени" у Пољској су друга транша планиране велике испоруке тенкова Леопард 1А5.

Бундесвер их је повукао из употребе прије више од 10 година, али пошто се многи од ових тенкова још увијек налазе у складишту, наређена је поправка што је прије могуће.

Почетком августа објављено је да ће Њемачка испоручити скоро 30 додатних тенкова Леопард 1 Украјини након што их је оружни концерн Рајнметал купио од Белгије.

Нови баук над Европом:

Нови баук над Европом: "Добро дошли у доба стагфлације"

Поред тога, према извјештајима медија, Њемачка се обратила Грчкој са приједлогом да Украјини испоручи 100 грчких Леопард 1А5 који су сада у употреби, у замјену за унапређена оклопна возила.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.