Ин мемориам

Умро Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

  • Извор: Агенције
  • 28.12.2023. 07:36

Гастон Глок, аустријски инжењер који је изумио један од најпродаванијих пиштоља на свијету, умро је у 94. години, саопштила је данас његова компанија.

”Гастон Глок је зацртао стратешки правац Глок групе током свог живота и припремио га за будућност", саопштила је компанија додајући да је њен лидер спровео револуцију у свијету малокалибарског оружја, али и успио да успостави бренд Глок као глобалног лидера у индустрији пиштоља.

У саопштењу је наведено да ће се животно дјело оснивача Глока "наставити у његовом духу".

Глок је дизајнирао и патентирао лагани полуаутоматски пиштољ од 9 милиметара, који се лако пунио и могао да испали 18 метака, и убрзо стекао лојалне сљедбенике међу војним и полицијским особљем широм свијета.

Популарност Глок пиштоља додатно је учвршћена америчком поп културом и појављивањем у холивудским блокбастерима, укључујући научнофантастични акциони филм "Матрикс 2".

Ипак, упркос популарности његовог изума, Глок је био повучени милијардер који је већину свог времена проводио на имању поред језера у Аустрији.

У медијима се појављивао ријетко, а насловним странама освануо је први пут када је један од његових пословних сарадника покушао да га убије крајем 1990-их, али и послије развода од његове прве жене 2011. године, и годину дана касније, када је објављена књига о његовом бизнису

Глок, који је рођен 1929. године, студирао је машинство на колеџу у Бечу.

Касније је основао посао са робом широке потрошње у граду изван аустријске престонице, а почетком 1980-их, посао се раширио на војне залихе.

Форбс је процијенио Глоково лично богатство 2021. године на 1,1 милијарду долара  у 2021. години.

Током година, заговорници контроле оружја критиковали су Глок компанију због популаризације оружја које је било лако сакрити, док је истовремено, у њега могло да стане више метака у односу на сличне пиштоље других произвођача.

Глок је ријетко одговарао на критике активиста за контролу оружја, а такође је одбио да се придружи другим произвођачима оружја који су 2000. године потписали споразум о добровољној контроли оружја са владом Сједињених Америчких Држава.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.