ATV

Nije način

UN o isporuci tenkova Ukrajini: Korak u pogrešnom pravcu

  • Izvor: B92
  • 26.01.2023. 21:56

Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu.

Ovo je izjavio portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.

Novinari su pitali Dižarika da li bi htio da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbjegao najgori scenario u svjetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.

Portparol generalnog sekretara UN primijetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario i dodao da neće davati komentare svaki put kada Kijev dobije novo oružje.

"Ono što bismo željeli da vidimo je pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Ali ono što vidimo ne kreće se u tom pravcu", naglasio je on.

"Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć", dodao je Dižarik. Njemačka vlada je u srijedu saopštila da je donijela odluku da Ukrajini preda njemačke tenkove "leopard 2".

Tome je prethodio jako pojačan pritisak predstavnika vladinih partija na kabinet Olafa Šolca da što prije donese pozitivnu odluku o ovom pitanju.

Takođe u srijedu je Bijela kuća potvrdila svoju namjeru da pošalje 31 tenk M1 "abrams" u Ukrajinu.

Prema riječima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko mjeseci.

Osim toga, Vašington namjerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Bijeloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.

Tagovi: