Mihail Popov upozorio

Upozorenje Britancima: Ne prilazite Krimu, ako želite dobro mornarima

  • Izvor: Srna
  • 14.07.2021.20:02

Zamjenik sekretara ruskog Savjeta za bezbjednost Mihail Popov upozorio je danas Britaniju da sa svojim vojnim brodovima ponovo ne plovi u blizini Krima ukoliko želi dobro svojim mornarima.

Upozorenje Popova uslijedilo je nakon incidenta prošlog mjeseca kada je britanski brod, kako London navodi, koristio međunarodno priznatu regulativu slobode navigacije u ukrajinskim teritorijalnim vodama nedaleko od Krima.

Krim je prisajedinjen s Rusijom 2014. godine i Moskva tvrdi da su vode oko tog regiona ruske.

Moskva je snažno protestovala zbog britanskog postupka i brod Obalske straže je ispalio hice upozorenja dok je i britanski ambasador u Moskvi pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova radi objašnjenja.

Popov je u intervjuu za ruske medije naveo da je zbunjujuće ponašanje Britanije i kasnije reagovanje na incident.

On je posebno kritikovao sugestije britanskog premijera Borisa Džonsona i šefa diplomatije Dominika Raba da bi incident mogao biti ponovljen.

"Rusija će ubuduće omesti slične postupke na najoštriji način bez obzira na oprijedeljenost narušioca naše teritorije. Sugerišemo protivnicima da dobro razmisle da li je vrijedno organizovati slične provokacije ako su im poznati kapaciteti ruskih oružanih snaga", naglasio je Popov.

On je istakao da na brodovima neće biti članovi britanske administracije i da u tom kontekstu želi da postavi pitanje Džonsonu i Rabu, šta će reći porodicama mornara koji bi bili povrijeđeni u ime njihovih zamisli.

Tagovi: