Европска унија

Усвојен први велики закон о вјештачкој интелигенцији

 • Извор: Телеграф
 • 14.03.2024. 16:01

Европска унија усвојила је први велики закон о регулацији вјештачке интелигенције, постављајући темеље за глобалне стандарде у овој области. Усвојен са 523 гласа за, 46 против и 49 неизјашњених, закон категоризује технологију вјештачке интелигенције према нивоу ризика, од неприхватљивих примјена, које ће бити забрањене, до високих, средњих и ниских ризика.

Тјери Бретон, европски комесар за унутрашње тржиште, изјавио је на друштвеним мрежама да је "Европа сада поставила глобални стандард у AI", док је предсједница Европског парламента, Роберта Метсола, истакла да овај закон представља прекретницу која ће омогућити иновације, штитећи у исто вријеме темељна права грађана.

Закон о вјештачкој интелигенцији, који је био у припреми од 2021. године, дијели апликације вјештачке интелигенције у категорије према нивоу ризика - од неприхватљивих, које ће бити забрањене, до високих, средњих и ниских ризика. Очекује се да регулатива ступи на снагу крајем законодавног периода у мају, са постепеним спровођењем од 2025. године даље.

Неки чланови ЕУ су претходно заговарали саморегулацију умјесто регулације вођене од стране владе, изражавајући забринутост да би стриктне регулативе могле поставити препреке у напретку Европе у такмичењу са технолошким компанијама из Кине и Сједињених Америчких Држава.

У свјетлу растуће забринутости због потенцијалне злоупотребе вјештачке интелигенције, посебно у погледу deepfake технологија које могу генерисати лажне догађаје, укључујући фотографије и видео снимке, ЕУ настоји да се позиционира као лидер у осигурању да технолошки напредак не угрожава демократске вриједности и права појединаца.

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.