Sirija

Usvojena beba rođena u ruševinama, ipak se neće zvati Aja

  • Извор: Euronews
  • 19.02.2023. 16:52

Novorođenu bebu koja je spasena iz ruševina svog doma na sjeveru Sirije, nakon snažnog zemljotresa koji je 6. februara pogodio tu zemlju, usvojili su jedini preostali srodnici tetka i tetak.

Snimak spasioca koji se spušta niz brdo ruševina držeći malu i prašnjavu bebu u naručju, obišao je svijet.

Kasnije je utvrđeno da je novorođena djevojčica bila dijete Abdulaha i Afre Bleihan, koji su poginuli zajedno sa ostalom djecom u ruševinama.

Preživjela je samo novorođena beba koja je u trenutku spasavanja i dalje bila vezana za majku pupčanom vrpcom.

Nakon spasavanja beba je bila hospitalizovana u Džihanu, a ljekari su za to vrijeme identifikovali njene rođake.

Kako prenosi "Reuters", danas su njena tetka po ocu i teča Kalil al-Savadi konačno primili u dom bratanicu kojoj su dali ime Afra, po njenoj pokojnoj majci.

"Ova djevojčica nam toliko znači jer nam niko nije ostao od njene porodice. Preko nje ću ih pamtiti i ja, njena tetka i svi rođaci u selu njene majke i oca", rekao je Al-Savadi za "Reuters".

U trenutku razgovora on je u jednoj ruci držao Afru umotanu u ljubičasto ćebe, a u drugoj svoju tek rođenu kćerku Atau, umotanu u plavo ćebe.

Ataa je rođena tri dana nakon zemljotresa, a Al-Savadi je rekao da će zajedno odgajati djevojčice, prenosi "Euronews Srbija".

"Naravno, postojale su zakonske procedure za potvrdu našeg srodstva, kao i DNK test", objasnio je on.

Inače, djevojčica je prvobitno nazvana Aja, što na arapskom jeziku znači "dar od Boga". Ipak, rođaci su u znak sjećanja odlučili da je nazovu Afra, po njenoj majci.

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм