Криминалци побјегли из затвора

Уведено ванредно стање на Хаитију

  • Извор: СРНА
  • 04.03.2024. 22:37

Влада Хаитија увела је 72-часовно ванредно стање након што су банде ослободиле око 4.000 затвореника из највећег затвора у пријестоници Порт-о-Пренсу.

Међу одбјеглим затвореницима су и чланови банде који су оптужени за убиство предсједника Жовенела Моиза 2021. године.

На Хаитију је уведен полицијски час, док влада најављује да ће кренути у потрагу за криминалцима за које вјерује да су побјегли из затвора, преноси Ројтерс.

"Полицији је наређено да употријеби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља", изјавио је министар финансија Патрик Боавер, који обавља дужност премијера.

Запослен у Амбасади САД-а: Пронађена мртва особа!

Запослен у Амбасади САД-а: Пронађена мртва особа!

Вође банди рекле су да желе да изнуде оставку премијера Аријела Хенрија, који се тренутно налази у иностранству, као и да намеравају да његовој влади одузму контролу над 80 одсто пријестонице.

Нови талас насиља је покренут 29. фебруара када је хаићански премијер Аријел Анриј отпутовао у Најроби, гдје преговара о слању међународних безбједносних служби, предвођених кенијским службеницима, у земљу.

Вођа банде Џими Шеризије објавио је почетак координисаног напада са циљем да се премијер разријеши функције.

Од убиства Жовенела Моиза, на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов насљедник, а избори нису одржани од 2016. године. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм