Криминалци побјегли из затвора

Уведено ванредно стање на Хаитију

  • Извор: СРНА
  • 04.03.2024. 22:37

Влада Хаитија увела је 72-часовно ванредно стање након што су банде ослободиле око 4.000 затвореника из највећег затвора у пријестоници Порт-о-Пренсу.

Међу одбјеглим затвореницима су и чланови банде који су оптужени за убиство предсједника Жовенела Моиза 2021. године.

На Хаитију је уведен полицијски час, док влада најављује да ће кренути у потрагу за криминалцима за које вјерује да су побјегли из затвора, преноси Ројтерс.

"Полицији је наређено да употријеби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља", изјавио је министар финансија Патрик Боавер, који обавља дужност премијера.

Запослен у Амбасади САД-а: Пронађена мртва особа!

Запослен у Амбасади САД-а: Пронађена мртва особа!

Вође банди рекле су да желе да изнуде оставку премијера Аријела Хенрија, који се тренутно налази у иностранству, као и да намеравају да његовој влади одузму контролу над 80 одсто пријестонице.

Нови талас насиља је покренут 29. фебруара када је хаићански премијер Аријел Анриј отпутовао у Најроби, гдје преговара о слању међународних безбједносних служби, предвођених кенијским службеницима, у земљу.

Вођа банде Џими Шеризије објавио је почетак координисаног напада са циљем да се премијер разријеши функције.

Од убиства Жовенела Моиза, на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов насљедник, а избори нису одржани од 2016. године. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: