Francuska

Uz pomoć vještačke inteligencije otkriveno hiljadu skrivenih bazena, neočekivani priliv u kasu

  • Izvor: Srna
  • 30.08.2022.09:07

Otkriće hiljada neprijavljenih privatnih bazena u Francuskoj donijelo je neočekivani prihod francuskim poreskim vlastima koji se mjeri milionima evra.

Nakon eksperimentalnog programa sa vještačkom inteligencijom, otkriveno je više od 20.000 skrivenih neprijavljenih bazena, što je za državnu kasu značilo dodatnih 10 miliona evra prihoda, prenose francuski mediji.

Bazeni mogu dovesti do povećanja poreza na imovinu jer povećavaju vrijednost imovine i, prema francuskim propisima, moraju biti prijavljeni.

Softver, koji su razvili "Gugl" i francuska konsultantska firma "Kapžemini" (Capgemini), uočio je skupove na snimcima iz vazduha devet francuskih regiona tokom probnog procesa u oktobru 2021. godine.

Regioni Alp-Maritim, Var, Buš-du-Ron, Ardeš, Ron, Ote-Savoa, Vonde, Men-e-Loar i Morbijan bili su dio tog eksperimenta, ali poreski zvaničnici kažu da bi to sada moglo da bude sprovedeno širom zemlje.

U Francuskoj je 2020. godine bilo više od 3,2 miliona privatnih bazena, prema podacima sajta "Statist", a prodaja je već bila u procvatu prije pandemije virusa korona.

Ali s obzirom na to da je sve više zaposlenih radilo od kuće, došlo je do daljeg porasta instalacija bazena.

Prema pisanju lista "Le parizijen", prosječan bazen od 30 metara kvadratnih oporezuje se sa 200 evra godišnje.

Poreske vlasti kažu da bi softver na kraju mogao da se koristi za pronalaženje neprijavljenih proširenja kuća, dvorišta ili vidikovaca, koji isto igraju ulogu u porezima na imovinu, navodi BBC.

Antoan Manan, zamjenik generalnog direktora javnih finansija, rekao je za "Le parizijen" da je posebna meta poreskih službi proširenje kuća kao što su verande.

"Ali, moramo da budemo sigurni da softver može da pronađe takve objekte, a ne odgajivačnicu za pse ili dječiju igraonicu", dodao je on.