Ситуација све сложенија

Узаврело у Тексасу: Стиже 700 хиљада људи

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.02.2024. 20:27

Конвој камиона назван "Вратимо нашу границу" који иде према Тексасу очекује да ће на њихов протест 3. фебруара доћи најмање 700.000 људи.

Организатори конвоја су у понедјељак кренули из Вирџиније и током ноћи се зауставили на Флориди, гдје су прикупили још људи да им се придруже у покушају да подстакну администрацију предсједника Џозефа Бајдена да предузме неке мјере у вези с граничним питањима.

"Њујорк Пост" је у уторак ујутро снимио фотографије на којима се виде комбији и камиони који се придружују растућем конвоју у Џексонвилу на Флориди, који се спрема кренути кроз Алабаму, Мисисипи и Луизијану према Квемаду у Тексасу, у близини граничне сигурносне тачке Игл Пас.

"Ми смо само обични грађани, фармери, ранчери, пензионисани полицајци. Нисмо неки луди теоретичари завјере. Биће ово мирно окупљање Американаца свих политичких класа и свих етничких припадности. Имамо камионџије, родитеље, мотоциклисте... Када би људи могли довести коње, учинили би и то. Знам да говоримо о бројкама од 700.000 људи, а можда ће бити и више од тога", рекла је организатора Ким Јитер за "Њујорк Пост".


Спрема се хаос: Бијела кућа одобрила план за напад!

Спрема се хаос: Бијела кућа одобрила план за напад!

Још један конвој креће из Калифорније у Аризону, још једно подручје на којем су мигранти стално преплављивали границу.

Јитер истиче да се њихова група не противи миграцији у САД, али тврди да су ствари измакле контроли те да је више од 2,4 милиона људи дошло на јужну границу у протеклој години, од чега је само у децембру било њих 300.000.

"Посвуда су отворена врата. Постоје огромни отвори који се морају затворити како би се осигурала наша граница. Желимо заједнички став како бисмо осигурали наше границе. Наш циљ је усмјерити пажњу на отворене границе и едуковати Американце о непосредним опасностима за све нас", додала је.

"Ми смо за сигурне и легалне миграције, провјеру људи који долазе. Имамо маме чија су дјеца умрла од фентанила. Имамо једну мајку чије је дијете убио мигрант који је више пута прелазио границу. Јуче је била на гробљу, на дан када је требао бити рођендан њена дјетета", каже Јитер.

Истакла је и да се не ради о политичком догађају јер ‘ово није десно или лијево питање‘.

"Ми смо само људи који говоре да треба заштитити наш дом. Сваки говор мржње, расизам, ометање, провокације и инфилтрирање неће бити дозвољени", додала је.

Тексас спомиње и отцјепљење

Подсјетимо, Сједињене Америчке Државе се тренутно суочавају с озбиљном уставном кризом, а центар сукоба је постављен у вези с границом Тексаса и Мексика.


Украјинци се похвалили снимком: Тврде да су уништили моћни руски брод

Украјинци се похвалили снимком: Тврде да су уништили моћни руски брод

Гувернер Тексаса, републиканац Грег Абот, одлучио је поставити жилет жицу на границу због великог броја илегалних улазака.

Међутим, Врховни суд наредио је да се жица мора уклонити.

Абот тврди да ће се супротставити федералним снагама ако буде потребно, а подржава га још 25 републиканских гувернера који су спремни пружити војну подршку Тексасу.

Ова ситуација могла би снажно утицати на односе између савезне владе и држава те има потенцијал озбиљно утицати на изборну годину демократа Џозефа Бајдена.

Врховни суд је нагласио да савезна влада има овлаштења да уклони жилет жицу, али Абот тврди да ће појачати државну патролу на граници.

Адвокат за имиграцију Хаим Васкез тврди да смо свједоци незапамћеног сукоба на граници, који тестира темеље САД-а и овлаштења Врховног суда.

Садашњи положај доводи до сукоба између савезне владе и републиканских гувернера који тврде да Тексас има право на самоодбрану.

Очекује се да ће питање илегалне имиграције, која је достигла кризну тачку с рекордних 300.000 илегалних улазака прошлог мјесеца, имати озбиљан утицај на политику и предсједничке изборе.


Нова дирљива објава Кулишићеве кћерке: Осмијеси и загрљај

Нова дирљива објава Кулишићеве кћерке: Осмијеси и загрљај

Тексас, познат и као "бунтовник" САД, често се спомиње у контексту отцјепљења, а посљедњи пут то се догодило у децембру. Заговорници отцјепљења Тексаса тада су вјеровали да могу однијети побједу.

Тексашки националисти већ годинама заговарају одржавање референдума о сецесији Тексаса, упркос чињеници да Устав САД не дозвољава отцјепљење од државе.

Тексас се одвојио од Мексика 1836. и провео је девет година као властита нација прије него што је постао савезна држава Сједињених Америчких Држава.

Такође се одвојио од САД 1861. прије него што је поново примљен након завршетка Грађанског рата 1870, преноси "Јутарњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.