Zbog pomoći Iranu

Vašington kritikuje odluku Brisela

  • 25.08.2018. 09:13

Specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk kritikovao je danas odluku Brisela da Teheranu da pomoć od 20,7 miliona dolara, navodeći da se time šalje "pogrešna poruka u pogrešno vrijeme", te zatražio od evropskog bloka da pomogne Vašingtonu da okonča prijetnju te zemlje po globalnu stabilnost.

"Pomoć evropskih poreskih obveznika pospješuje sposobnost režima da zanemaruje potrebe svog naroda i onemogućava promjenu politike", smatra Huk.

Prema njegovim riječima, iranski narod se suočava sa ekonomskim pritiskom koji stvara korupcija u Vladi Irana, loše rukovođenje i investicije u terorizam i sukobe u inostranstvu.

"Amerika i EU treba da zajedno rade i pronalaze trajno rješenje koje će podržati iranski narodi i okončati prijetnju režima po regionalnu i globalnu stabilnost", ističe Huk.

Cilj odluke EU da Teheranu pošalje 20,7 miliona dolara pomoći je ublažavanje uticaja sankcija Amerike pošto evropske zemlje pokušavaju da spasu nuklearni sporazum postignut sa Iranom 2015. godine.

Američki predsjednik Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma u maju ove godine i uveo nove sankcije Teheranu iako ostale potpisnice pokušavaju da pronađu način za spas dogovora.