Не иде ни приближно како се очекивало

"Вашингтон пост": Западни званичници траже од медија да љепше пишу о украјинској офанзиви

  • Извор: РТ Балкан
  • 07.10.2023. 19:40

Западни званичници захтијевају од медија да представљају украјинску контраофанзиву у љепшем свјетлу, открива "Вашингтон пост".

Амерички лист тврди да се они труде да спријече опадање јавне подршке пружању војне помоћи Кијеву у наредним мјесецима.

Усред све све чешћих признања западних медија да дуго најављивана украјинска контраофанзива не иде ни приближно како се очекивало, "Вашингтон пост" наводи да су се "украјински и западни званичници посљедњих недјеља фокусирали на преобликовање наратива".

Ова наводна стратегија могла би имати везе и са појачаним критикама у неким западним земљама, које су довеле у питање наставак војне помоћи Кијеву.

Док западне присталице Украјине у јавности наступају одлучно по питању контраофанзиве, приватно су све више забринути да би отворени сукоб могао прећи у замрзнуту варијанту, као и да кијевске снаге не могу да пробију руску одбрану, наводи овај медиј.

"Вашингтон пост" примјећује да је неколико западних званичника у својим скорашњим брифинзима посветило неуобичајену пажњу начину на који се извјештава о напретку украјинске војске.

У једном примјеру који цитира овај лист, неименовани званичник је позвао новинаре да "мало разведре дискурс" и престану да се превише фокусирају на свакодневна дешавања на терену, како не би пропустили "ширу слику."

Исти званичник је такође наводно покушао да смањи очекивања током брифинга, рекавши да украјинска побједа не мора нужно значити поновно освајање "сваког дијела територије до датума икс", упркос инсистирању украјинског предсједника Владимира Зеленског да је то за Кијев једини прихватљив исход.

Украјински званичници ограничавају приступ новинарима линији фронта, правдајући то безбједносним разлозима, наставља "Вашингтон пост".

Специјални званичници се старају да осјетљиве теме, као што су губици Кијева, не изађу у јавност.

Крајем прошлог мјесеца, "Њујорк тајмс" је извјестио да успоравање контраофанзиве подразумијева "огромне ризике за Украјину".

Лист је истакао да, "ако изгледа мало вјероватно да ће поново заузети велике дијелове земље, подршка Запада би могла да ослаби, било због недостатка политичке воље или неспремности да се донира више оружја."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.