Објавили декларацију "Дигнитас инфинита"

Ватикан рекао "не" промјени пола

  • Извор: РТС
  • 08.04.2024. 13:27

Ватикан је потврдио своје противљење промјени пола, родној теорији и сурогат родитељству, као и абортусу и еутаназији, четири мјесеца након што је дао благослов за истополне парове.

Ватиканска Kанцеларија за доктрину вјере објавила је декларацију "Дигнитас инфинита" у којој одбацује промену пола, сурогат родитељство и теорију рода.

У декларацији се наводи да "било каква интервенција промјене пола, по правилу, ризикује да угрози јединствено достојанство које је особа добила од тренутка зачећа", преноси Ројтерс.

Ништа више неће бити исто: Чувар тајни Ватикана открива шта је сазнао током 45 година рада!

Ништа више неће бити исто: Чувар тајни Ватикана открива шта је сазнао током 45 година рада!

Признаје се да се неки људи могу подвргнути операцији како би се ријешиле "гениталне абнормалности", али је наглашено да "такав медицински поступак не би представљао промјену пола у смислу који је овдје предвиђен".

Поред тога, у декларацији се истиче да сурогат родитељство нарушава достојанство и сурогат мајке и дјетета, али и подсјећа да је папа Фрања у јануару позвао на глобалну забрану.

За теорију рода, према којој је род компликованији и флуиднији од традиционалне подјеле на двије категорије – мушкараца и жена, Ватикан је оцијенио да "жеља за личним самоодређењем, према теорији рода, поред основне истине да је људски живот дар, представља потпадање древном искушењу да учинимо себе Богом, улазећи у такмичење са јединим правим Богом љубави који нам је откривен у Јеванђељу".

Папа дозволио благослов за истополне парове

Папа дозволио благослов за истополне парове

Папа Фрања је потврдио ову декларацију послије свог захтјева да се у њу укључе "сиромаштво, ситуација са мигрантима, насиље над женама, трговина људима, рат и друге теме", рекао је шеф канцеларије, кардинал Виктор Мануел Фернандез.

У декларацији се оцјењује као противна људском достојанству чињеница да је "у неким мјестима, немали број људи затворен, мучен и чак лишен живота само због њихове сексуалне оријентације".

Такође, осуђени су абортус, еутаназија и смртна казна.

Отворена истрага због геј оргија: Папа Фрања прихватио оставку пољског бискупа

Отворена истрага због геј оргија: Папа Фрања прихватио оставку пољског бискупа

Наглашено је и да је сексуално злостављање, као претња људском достојанству, "широко распрострањено у друштву", као и у Kатоличкој цркви.

Папа Фрања је у децембру прошле године предузео један од најконкретнијих корака у својим напорима да Римокатоличку цркву учини приступачнијом људима хомосексуалне оријентације. Наиме, дозволио је свештеницима да благосиљају парове у истополним везама.

Појашњено је да та одлука не мења "традиционалну доктрину цркве о браку", јер не дозвољава никакав литургијски обред, будући да би се то могло помијешати са сакраментом вјенчања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм