Због Палестинаца

Велика побуна у Бриселу против Фон дер Лајен

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 22.10.2023. 15:53

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен разбјеснила је спољнополитички тим ЕУ.

Разбјеснела их је јер је изоставила да помене подршку блока палестинској државности у својим јавним коментарима о рату између Израела и Хамаса, пише Политико.

Око 800 чланова особља ЕУ такође је предузело необичан корак упутивши протестно писмо због тога што показује неоправдану пристрасност према Израелу у сукобу.

Један високи званичник ЕУ, коментаришући говор, оптужио је Урсулу фон дер Лајен да износи своје личне ставове и представља неуравнотежено гледиште о томе шта је ЕУ у кризи на Блиском истоку.

"Гвоздени мачеви": Зашто ће напад израелске војске на Хамас бити другачији од свих ранијих?

Према информацијама Еуроактива, запослени Комисије и других ЕУ институција писмом прозивају Фон дер Лајен јер је након ескалације новог сукоба на Блиском истоку првенствено стала уз Израел, док занемарује односе с Арапима, односно муслиманима. Писмо је написано на три странице, а послано је на адресу шефице Комисије, као и на разне представнике ЕУ институција, и то 20. октобра.

Запослени ЕК снажно осуђују напад Хамаса на цивиле, али процјењују како европске институције не би смјеле да приуште сврставање првенствено на једну страну, ону израелску. Утисак је да је Урсула фон дер Лајен заузела позиције идентичне онима америчког предсједника Џозефа Бајдена који, изгледа, доноси кључне спољнополитичке одлуке темељем домаћих истраживања јавног мишљења те је радикалном израелском лидеру Нетанјахуу понудио емпатију, финансијску и војну помоћ, што је изазвало бес арапског свијета. Нејасно је због чега шефица Комисије у потпуности слиједи Бајденову реторику.

Руски ловци без премца: У једном дану оборено седам украјинских авиона

Руски ловци без премца: У једном дану оборено седам украјинских авиона

"ЕУ ризикује губитак кредибилитета", упозоравају пописници писма Урсулу фон дер Лајен, и траже од лидера Уније да заједно позову обје стране на прекид ватре и заштиту цивила.

"Ми, група особља Комисије ЕУ-а и других институција ЕУ- која осуђује из личних разлога терористичке нападе које је починио Хамас против беспомоћних цивила (…). Једнако снажно осуђујемо несразмерну реакцију израелске владе против 2,3 милиона палестинских цивила заробљених у Појасу Газе… Управо због ових злочина, изненађени смо ставом који је заузела Европска комисија – па чак и друге институције ЕУ".

Тврде и да су јако забринути због "равнодушности коју је институција показала у протеклих неколико дана према текућем масакру цивила у Појасу Газе", преноси Јутарњи лист.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм