Portugal

Velike poplave u Lisabonu, poginula žena

  • Извор: Индекс
  • 08.12.2022. 08:03

Lokalne vlasti glavnog portugalskog grada Lisabona proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u kućama zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave, odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA objavila je za Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južnu regiju Algarve, "crveno" vremensko upozorenje zbog intenzivnih padavina i jakog vjetra za  koje se očekuje da će trajati još danas. U Lisabonu je civilna zaštita saopštila o stotinama incidenata, od poplavljenih ulica, željezničkih stanica i pozorišta do bolnice, te da su vlasti morale zatvoriti puteve i tunele.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama pokazuju poplave i u dijelovima lisabonskog aerodorma, zbog čega su dva leta preusmjerena, nakon čega je portparolka rekla da je aerodrom "operativan".

"Ove promjene zbog globalnog zagrijavanjaa su strašne"

Komandant civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je 55-godišnja žena umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, blizu Lisabona. Njezin suprug, koji je takođe bio u podrumu, spašen je i preživio je.

"Apelujemo na ljude da ne napuštaju svoje domove tokom ovih razdoblja jake kiše", rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nizinskim područjima da "potraže sklonište" na sigurnijim mjestima.

Kancelarija gradonačelnika Lisabona takođe je zamolio ljude da ostanu u kućama, a gradonačelnik Karlos Moedas posjetio je neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji odvodnog tunela od pet kilometara.

"Ove promjene (zbog globalnog zatopljenja) su strašne", rekao je Moedas i dodao: "Moramo biti spremni."



Тагови: