Vlast preuzeli 26. jula

Vojna hunta zatvorila vazdušni prostor: Jedna strana država sprema se napasti Niger

  • Извор: Анадолија
  • 07.08.2023. 08:49

Vojna hunta, koja je vlast u Nigeru preuzela 26. jula, saopštila je da je do daljega zatvorila vazdušni prostor Nigera te objavila da se jedna strana država sprema napasti Niger.

Pukovnik Amadou Abdramane, portparol Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP), izjavio je da je vazdušni prostor Nigera zatvoren do daljega, u slučaju vojne intervencije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Abdramane je izjavio da će se na svako kršenje odmah i oštro reagovati.

"Strana zemlja se sprema napasti našu zemlju uz saradnju ECOWAS-a", rekao je on.

Pogledajte razmjere katastrofe u Sloveniji

Pogledajte razmjere katastrofe u Sloveniji

Naglašavajući da je ECOWAS rasporedio vojnike u dvije zemlje Srednje Afrike u sklopu priprema za vojnu intervenciju, Abdramane je rekao da će se svaka uključena zemlja smatrati saradnicom.

Abdramane je pozvao nigerijsku mladež da brani svoju zemlju.

U međuvremenu, rok od sedam dana koji je ECOWAS dao vojnoj hunti za oslobađanje predsjednika Mohammeda Bazama i njegov povratak na dužnost istekao je u ponoć.

ECOWAS je naveo da će razmotriti svaku opciju, uključujući i vojnu intervenciju, akose njihovi zahtjevi ne ispune za to vrijeme, a suprotno očekivanjima, ECOWAS nije pokrenuo vojnu operaciju jer je vrijeme isteklo.

Istražujući ubistvo muškarca iz BiH, optuženom našli leš u zamrzivaču

Istražujući ubistvo muškarca iz BiH, optuženom našli leš u zamrzivaču

Bazouma su 26. jula uhapsili pripadnici predsjedničke garde, a te večeri je vojska objavila da je preuzela vlast. Abdourahamane Tchiani, komandant nigerske predsjedničke garde, proglasio se šefom prelazne vlade, dva dana nakon što je svrgnuo Bazouma.

Lideri bloka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) uveli su u nedjelju teške sankcije Nigeru i pozvali vođe vojnog udara da oslobode Bazouma u roku od jedne sedmice.

Mnoge zapadne zemlje počele su povlačiti osoblje iz ambasada i evakuisati građane iz Nigera.

Mrtav čovjek pronađen u septičkoj jami nakon poplava

Mrtav čovjek pronađen u septičkoj jami nakon poplava


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм