Moskva

Volodin: Amerika osuđuje Evropu na glad, hladnoću i izolaciju

  • Izvor: Srna
  • 19.08.2022.10:45

SAD žele da zadrže moć nad svijetom, nanošenjem štete evropskim zemljama osuđujući ih na izolaciju, napisao je predsjedavajući ruske Državne dume Vlačeslav Volodin na "Telegramu".

"Vašington je osudio Evropu na glad, hladnoću i izolaciju. Vašington je spreman da učini sve kako bi zadržao moć nad svijetom, žrtvujući dobrobit građana i ekonomije evropskih zemalja", naveo je Volodin.

On je naglasio da je odluka članica EU da odustanu od ruskih energetskih resursa, prekinu ekonomsku saradnju sa Rusijom i zabrane Rusima ulazak u zemlje donesena pod pritiskom Vašingtona.

"Pristalice takve politike u Evropi su Engleska, koja je istupila iz EU, i zemlje koje su samo po imenu suverene, kao što su Litvanija, Letonija, Estonija i Ukrajina. Dio ove rusofobne koalicije su Poljska, Češka i Finska, koje se nadaju da će dobiti pomoć od Amerike", napomenuo je Volodin.

Prema njegovim riječima, prirodni gas u SAD danas košta 333 dolara na 1.000 metara kubnih. U međuvremenu, Vašington ga prodaje Evropi po 7,3 puta većoj cijeni, čime čini ekonomije članica EU nekonkurentnim, prenio je TASS.

Volodin je podsjetio da je inflacija u Evrozoni već dostigla rekordnih 8,9 odsto.

"Abnormalna vrućina koja je zahvatila Evropu zadala je težak udarac poljoprivredi. Žetva je manja za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pojavio se nedostatak struje, a njena cijena porasla je šestostruko za godinu dana", dodao je Volodin.