Земља у раљама банди

За атентат на предсједника Хаитија оптужена и његова удовица

  • Извор: Б92
  • 20.02.2024. 15:07

За атентат на посљедњег предсједника Хаитија Џованела Моисеа 2021, између осталих, оптужени су и његова удовица и бивши премијер.

Главни судија задужен за истрагу о атентату Валтер Волтаир оптужио је педесетак људи, наводи се у документу који је процурио.

Према документу који има 122 странице и који је објавио AyiboPost, предсједникова удовица Мартин Моисе уротила се с бившим премијером Клаудеом Џозефом како би убили предсједника и заузели његово мјесто.

Моисе је убијен када су наоружани људи провалили у његову спаваћу собу у Порт-о-Пренсу у ноћи 7. јула 2021, у нападу у којем је бивша прва дама повријеђена.

Жену и дјецу тукао, брата полио бензином, а стрица покушао убити сјекиром

Жену и дјецу тукао, брата полио бензином, а стрица покушао убити сјекиром

Главни судија је наредио да се ухапсе сви осумњичени, а Моисе је на друштвеним мрежама критиковала оно што је назвала "неправедним хапшењем и политичким прогоном".

Бивши премијер, који је међу 50 оптужених, Џозеф је у међувремену рекао за Миами Хералд да је предсједников де факто насљедник, премијер Ариел Хенри, главни добитник атентата и да сада злоупотребљава хаићански правосудни систем за прогон противника у "класичном државном удару".

С друге стране, портпарол премијера Хенрија рекао је да је судија независан и "слободан да изда налог за хапшење у складу са законом и својом савјешћу".

Вулић: Изјавама о Додику Звиздић покушава да одржи дојам битности у појединим амбасадама

Вулић: Изјавама о Додику Звиздић покушава да одржи дојам битности у појединим амбасадама

Неколико дана прије атентата на тадашњег предсједника државе, Хенри је именован на положај премијера као насљедник Џозефа, који сада води опозициону странку. Обећао је да ће одржати изборе, али их је одложио на неодређено вријеме наводећи као разлог разорни земљотрес и растућу моћ до зуба наоружаних криминалних група, за које је тражио инострану помоћ.

Процјењује се да банде сада контролишу већину главног града, а Кенија се спрема да уведе међународне снаге ратификоване од стране УН-а за подршку хаићанској полицији, премда су земље опрезне у погледу добровољне подршке због пријашњих злостављања страних мисија и оптужби против Хенријеве владе.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.