Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Bombardovanje Јugoslavije kasetnom municijom bio je nehumani eksperiment

  • Извор: Агенције
  • 25.08.2023. 07:59

Bombardovanje Јugoslavije kasetnom municijom tokom devedesetih godina bio je nehumani eksperiment NATO zemalja koji je na živim ljudima pokazao prave posljedice primjene ovakve municije, rekla je u autorskom članku za Komsomoljsku pravdu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je u periodu od 2015. do 2017. godine skupština Italije objavila dokument od 252 strane u kojem se objašnjava koliko je korišćenje osiromašenog uranijuma opasno i sa kakvim su se sve posljedicama suočili oni italijanski vojnici koji su devedesetih godina primjenjivali to oružje.

U onim mjestima, na kojima je bila iskorišćena kasetna municija, broj onkoloških bolesnika porastao je više puta, a svaki dvadeseti italijanski vojnik, koji je imao direktan kontakt sa pomenutom municijom, umirao je od raka u teškom stanju, rekla je Zaharova.

Podsjetivši na stradanje kojem je bilo izloženo stanovništvo bivše Јugoslavije, Zaharova se zatim osvrnula na aktuelni vojni konflikt u Ukrajini i upozorila da sada takva ista prijetnja stoji i nad Ukrajinom.

- Nažalost, ta prijetnja na koju je Rusija više puta upozoravala ukrajinsko stanovništvo sada se realizuje i na ukrajinskoj teritoriji. Zbog radioaktivne i visokotoksične američke i britanske municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajina se pretvara u zemlju koja neće biti pogodna za život - istakla je Zaharova. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)