Русија

Захарова: Кијев је намјестио дешавања у Бучи уз помоћ САД и Британије

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2023. 15:55

Дешавања у Бучи намјестио је Кијев уз помоћ Америке и Британије, а то показује недостатак одговора на захтјеве Москве за листу убијених, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Недостатак одговора релевантних међународних организација на захтјев руских власти и медија да доставе листу убијених у Бучи јасно показују да је то намјештен инцидент. Све је то намјестио кијевски режим уз подршку Американаца и Британаца", нагласила је Захарова, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је 18. децембра да Москва очекује да буде покренута истрага након догађаја у Бучи, макар са листом убијених, али до сада ништа није учињено.

Објавили карикатуру на којој Зеленски џепари Бајдена па се извињавају

Објавили карикатуру на којој Зеленски џепари Бајдена па се извињавају

Нешто раније Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) саопштила је да није у контакту са украјинским властима у вези са листом жртава наводног масакра у Бучи.

Руска новинска агенција РИА Новости послала је захтјев медијској служби ОЕБС-а јер је Москва у више наврата тражила листу жртава у Бучи, али је никад није добила.

У захтјеву је затражен коментар да ли тренутно сарађују са украјинским властима како би доставили податке Москви непосредно након објављивања.

Украјини од Америке 200 пута мање пара него што је тражено

Украјини од Америке 200 пута мање пара него што је тражено

Пред почетак специјалне операције у фебруару прошле године, Русија је под своју контролу ставила регион Кијева, укључујући насеље Бучу, сјевероистично од украјинске пријестонице.

Након повлачења руске војске из региона, украјинске власти оптужиле су Русију за убиства цивила у Бучи и околним областима.

Москва негира умијешаност у убиства цивила и истиче да су снимци убијених мјештана, који су подијељени западним медијима, лажни и да представљају провокацију Украјине како би утицала на западне кругове ради остварења сопствених циљева у сукобу.

Пратите нас и путем Вибера