ATV

Portparolka Ministarstva inostranih poslova

Zaharova o konfiskaciji imovine ruskog biznismena: Amerika ne krije krađu

  • Извор: Спутник Србија
  • 11.05.2023. 21:57

Konfiskacija imovine osnivača televizije "Cargrad" Konstantina Malofejeva u Sjedinjenim Američkim Državama je otvorena krađa, eksproprijacija ličnih sredstava, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Za sve koji nisu spremni da bez pogovora slijede američke zahtjeve - očigledno je da se radi o otvorenoj pljački koja ima političke razloge. Američke vlasti se bave nezakonitim manipulacijama, konfiskacijom imovine stranih državljana koji im ne odgovaraju i to je suprotno osnovnim principima koji garantuju neprikosnovenost privatne svojine - rekla je ona.

Prema njenim riječima, u Vašingtonu ne kriju da slučaj sa imovinom Malofejeva nije posljednji i da oni namjeravaju da nastave sličnu praksu eksploatacije ličnih sredstava.

Zaharova je podvukla, da krađom tuđe imovine SAD istovremeno neposredno podržavaju i terorističke akcije Kijeva.

- Pokušaji da se sakrije ova sramna činjenica, priče da će imovina ruskog preduzetnika biti iskorišćena za "obnovu Ukrajine", nije ništa više od mita. Јasno je da će do ukrajinskog budžeta od ukradene imovine doći samo neki sitan novac, a sredstva će na tom putu doći do SAD i do džepova njihovih kijevskih marioneta - naglasila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ona je dodala da je očigledna buka koju su organizovali američki i zapadni mediji i dodala da taj korak koriste antiruske snage kako bi opet pokazale svjetskoj zajednici, a što je najvažnije biznisu, šta čeka one koji ne smatraju da mogu da idu u korak sa Vašingtonom.

- Htjeli bismo da vjerujemo da će međunarodna javnost i biznis da iz tih događaja izvuku prave zaključke. Najmanje što mogu da urade je da donesu sud o pravom stepenu "pouzdanosti" američkog valutno-finansijskog sistema i američkog dolara kao svjetske rezervne valute - zaključila je Zaharova.

Agencija Rojters je 10. maja objavila da je ministar pravde, generalni tužilac SAD Merik Garlend naložio da se sredstva konfiskovana od Malofejeva pošalju Ukrajini.

Vrijednost ove imovine iznosi 5,4 miliona dolara.

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм