Američki državni sekretar

Zaobišao turske zvaničnike: Pompeo u Istanbulu s patrijarhom Vartolomejom

  • 17.11.2020. 14:30

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se danas sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom tokom kratkog boravka u Turskoj, koji je razbjesnio turske zvaničnike i tokom kojeg nije organizovan nijedan sastanak sa nekim od njih.

Pompeo, koji će tokom turneje obići sedam zemalja Evrope i Bliskog istoka, objavio je na Tviteru fotografije sa patrijarhom Vartolomejom nakon obilaska Carigradske patrijaršije.

On je dodao da je patrijarh Vartolomej, "kao (duhovni) vođa pravoslavnog svijeta", ključan partner u vrijeme kada SAD nastavljaju da zagovaraju vjerske slobode širom svijeta.

On je, takođe, imao sastanak i s apostolskim nuncijem u Turskoj, nadbiskupom Polom Raselom, prenosi AP.

Kako navodi, tema razgovora trebalo bi da budu vjerske slobode u Turskoj, što je razbjesnilo Ankaru i podstaklo zvaničnike da pozovu Vašington da se fokusira na kršenja ljudskih prava u SAD.

Turska je prošle nedjelje oštro kritikovala planove Pompea i poručila da bi Vašington trebalo da se "pogleda u ogledalo" i riješi pitanja poput rasizma, islamofobije i zločina iz mržnje.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.