ATV

Сергеј Наришкин

"Запад шаље "специјалног изасланика" у Кијев"

  • 12.02.2024. 22:38

Запад планира да пошаље у Украјину "специјалног изасланика" како би ојачао директну спољну контролу територије коју контролише кијевски режим, у игри је и Столтенберг, навео је директор Спољне обавјештајне службе Русије Сергеј Наришкин, упозоривши да тај план неће остварити жеље САД и Велике Британије.

Према информацијама руске службе, САД и Велика Британија убјеђују друге земље Г7 да успоставе мјесто за особу која ће, како се претпоставља, увијек моћи да ступи у контакт са украјинским предсједником Владимиром Зеленским и знати за све његове планове.

"Специјални изасланик ће имати задатак да обуставља акције украјинског руководства које нису усаглашене са Вашингтоном и Лондоном, предлажући умјесто њих рјешења која су исправна, са становишта Англосаксонаца", навео је Наришкин у саопштењу службе.

На улогу западног "полтрона" у Украјину претендује велики број русофобично настројених америчких и европских политичара, додао је Наришкин.

"Међу њима се истиче актуелни генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који би одмах по завршетку актуелног мандата у Бриселу желео да оде да чува ред у Кијеву", указао је он.

Запад, док планира да пошаље "специјалног изасланика" у обзир узима чињеницу да велики број Украјинаца увиђа да је неминовно да ће Москва остварити циљеве Специјалне војне операције, с обзиром да је за украјинску страну ситуација на фронту тешка, да постоје потешкоће са мобилизацијом и да војна помоћ Запада касни, навео је Наришкин.

Управо због тога Вашингтон и Лондон страхују да би кијевска елита могла да "игра корак унапред" и пређе на страну побједника, појашњава Наришкин и додаје да су такви страхови потпуно оправдани.

"Русија је забринута због још једног грубог покушаја Запада да пороби нама близак украјински народ", истакао је директор руске Спољне обавјештајне службе.

Међутим, постоји велика вјероватноћа да слање "специјалног изасланика" у Украјину неће довести до резултата које желе САД и Велика Британија, нагласио је.

Ко год узме улогу "специјалног изасланика" Запада неће моћи дуго да опстане у кијевској мочвари међусобне мржње, интрига, обмана, ласкања и издаје, навео је Наришкин.

"Кад се буде спустио на дно, наћи ће се у топлом друштву амбасадора држава Г7 у Украјини", који се нису изборили са улогом "колективног полтрона" на украјинском тлу, закључио је Наришкин.

Пратите нас и путем Вибера