Vasilij Nebenzja

Zaporožje kontrolišu Rusi, nema logike da napadaju sami sebe

  • Izvor: Tanjug
  • 12.08.2022.07:27

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savjetu bezbjednosti UN.

- Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije iznijeli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije - poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TAS S.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to "propagandno smeće pokupila zapadna štampa".

- Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe - precizirao je on.

Prethodno je naveo da, kako je rekao, zločinačke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe.

- Prave razmjere nuklearne katastrofe u zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva - rekao je Nebenzja, prenio je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali da je, ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN "shvata punoću svoje odgovornosti" i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

- S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rješavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pijre moguće, možda čak i prije kraja avgusta - naglasio je ruski diplomata.

(Foto: TANJUG)