Novinar

Zarković iz Donjecka za ATV: Rusima ne pada na pamet da narod Ukrajine drže pod okupacijom

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2022. 17:44

Novinar Miodrag Zarković koji trenutno boravi u Donjecku, kaže za ATV da je siguran da Rusija ne želi silom da udari na narod Ukrajine i da ih drži pod okupacijom.

"Čitav Donbas je manje više bezbjedan. Kako je počela intervencija ruske vojske, ovdje je život daleko bezbjedniji. U Donbasu se nalazim već dvije nedjelje, ostaću još neko vrijeme jer su svi avio letovi odloženi. Stanje u gradu je daleko bolje nego što je bilo do prije neki dan, iako je bilo danas pogodaka i sa ukrajinske strane na Donjeck. Prethodno sam čuo da je bilo čak i ranjenih. Zaista je bilo žestoke razmjene vatre", kaže Zarković.

On poručuje da postoji mnogo informacija ali da je teško vjerovati bilo čemu. Zbog bezbjednosti i tajnosti operacije nikome od novinara nije dozvoljeno ni da fotografiše bilo koga od vojnika.

"Narod nije u strahu više nego što je bio do sada. Oni su posljednjih osam godina izloženi mnogo surovijim napadima nego što je trenutno izložena Ukrajina. Vidim da mnogi prave paralelu, ja sam za sve ove godine što dolazim vidio mnogo puta razorena civilna naselja koja je ukrajinska vojska sravnila sa zemljom. Zločini Ukrajinaca nad Dombasom su zaista veliki. U odnosu na ovo što se snalazi Ukrajinu, riječ je o ograničenoj vojnoj akciji koja se odnosi samo na vojne ciljeve. Za razliku od Donbasa, ovo u Ukrajini je mnogo bezopasnije za njeno građane", kaže Zarković.

On poručuje da je siguran da će Rusi u određenom trenutku kada procijene da imaju dovoljno jaku pregovaračku poziciju otpočeti pregovore.

"Mislim da je to jedan i od ciljeva ove operacije, a ne da oni osvoje Ukrajinu i da je drže u krvi. Ruska vojska i dalje štedi ukrajinsku vojsku jer znaju da su to ljudi koji su primorani da obuku uniformu. Kada uporedimo to sa bombardovanjem Republike Srpske i Jugoslavije, ovo je neuporedivo humanije", kaže Zarković i objašnjava da vijesti koje dolaze iz Kijeva nisu u potpunosti provjerljive.

"Zaista ne znam. Siguran sam da su Rusi imali dejstva oko Kijeva. Zelenski je rekao da se ruski tenkovi približavaju Kijevu. Ja ne znam, mogu samo da procjenjujem da Rusima ne pada na pamet da Kijev uzmu na silu. Poznajući ruski odnos prema Ukrajini, siguran sam da ne žele nikakvu okupacijom silom. Silom će da udare na režim, na naciste, na anti-ruske elemente, ali da narod drže pod okupacijom, siguran sam da im to ne pada na pamet", kaže Zarković.

Naglašava riječi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je nekoliko puta ponovio da nijedan civilni cilj nije pogođen, a Zarković poručuje da je siguran da nikome u Moskvi ne pada na pamet da Ukrajinu drži pod okupacijom, ali da moraju da riješe decenijski problem.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.