Чиле

Застрашујуће сцене: Настављају дивљати пожари, погинуло најмање 112 особа

  • 05.02.2024. 07:09

У разорним шумским пожарима који су захватили дијелове Чилеа погинуло је најмање 112 особа. Власти су упозориле да ће број жртава расти.

Чилеанска национална служба за превенцију и одговор на катастрофе саопштила је да је до сада погинуло најмање 112 људи. Званичници су такође рекли да су идентификована 32 тијела, обављено је 38 обдукција, а 10 тијела је спремно за испоруку породицама.

Широм земље тренутно гори 161 активан пожар, саопштила је СЕНАПРЕД, чилеанска национална служба за превенцију и одговор на катастрофе.

Директор СЕНАПРЕД-а Алваро Хормазабал рекао је за Си-Ен-Ен у Чилеу да су ватрогасци контролисали 102 од тих пожара, али да се још боре са 40 других. Деветнаест шумских пожара је тренутно под надзором.

Предсједник Габриел Борић прогласио је ванредно стање јер се обални градови попут Вина дел Мар и Валпараисо гуше у диму те су становници тих градова били евакуисани.

Становници који живе у централним регионима такође су били приморани да напусте своје домове. Говорећи на конференцији за медије одржаној након посјете погођеним подручјима у недјељу, Борић је изразио бојазан да ће се број мртвих "значајно повећати".

У суботу Борић је рекао да ће министарство одбране распоредити више војних јединица у погођена подручја, са свим потребним ресурсима на располагању. Он је понедјељак и уторак прогласио данима националне жалости за жртвама пожара, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: