Фидан се обратио

Затворен Дипломатски форум у Анталији: "Створена мрежа сарадње“

  • Извор: СРНА
  • 03.03.2024. 11:19

Министар иностраних послова Турске Хакан Фидан званично је затворио трећи Анталија Дипломатски форум на којем је у протекла три дана неколико стотина учесника говорило о глобалним проблемима, регионалној иницијативи, одрживом развоју, те ситуацији у медијима и култури.

"Створили смо мрежу сарадње. Наши гости су исказали задовољство и захвалност на прилици да разговарају са колегама из других земаља", рекао је Фидан у обраћању на церемонији затварања форума.

Он је поручио да ово показује утицај Турске на свјетску дипломатију, те да су отворене теме које су значајне за све континенте.

Припреме за требињски СЕТ у завршној фази:

Припреме за требињски СЕТ у завршној фази: "Премашићемо прошлогодишње бројке“

"Наши гости су се сагласили о томе колико је важан дијалог", рекао је Фидан и позвао све учеснике да дођу на форум и наредне године.

Осим званичних панел дискусија, форум је значајан и по томе што је на маргинама одржано на десетине билатералних састанака шефова држава и влада на којима је првенствено разговарано о проблемима који оптерећују регион, али и о економским питањима и пројектима.

Свеобухватна тема овогодишњег форума била је "Унапређење дипломатије у временима превирања" која, према ријечима организатора, имала је за циљ да послужи као темељно средство за тражење мирног излаза из турбулентног периода кроз који свијет пролази.

Из Јужне Кореје у Републику Српску - Прича Шобин Јун која студира у Бањалуци

Из Јужне Кореје у Републику Српску - Прича Шобин Јун која студира у Бањалуци

Догађај је отворио предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган са којим су се у Анталији састали и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Додик и Цвијановићева су овом приликом одржали низ састанака, а осим са предсједником Турске, разговарали су са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном, мађарским министром иностраних послова Петером Сијартом, министром иностраних послова Словачке Јурајем Бланаром, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)