SAD

Završena velika istraga protiv Trampa, čeka se odluka

  • Извор: Курир
  • 09.01.2023. 21:37

Specijalna velika porota iz Atlante u Džordžiji, koja je istraživala pritisak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovih saveznika da promijene ishod predsjedničkih izbora u ovoj republikanskoj državi, završila je svoj posao i daće preporuke, navodi se u sudskom podnesku.

Prema komplikovanom zakonu Džordžije, specijalna velika porota može izdati izvještaj u kojem preporučuje dalje sudske radnje nakon što njen rad bude završen. U ovom slučaju, Donald Tramp i njegovi protivnici čekaju da vide da li će okružni tužilac okruga Fulton preporučiti da li da podignu optužnicu ili ne.

Tužilac Fani Vils će, na osnovu preporuka specijalne velike porote, odlučiti da li će pozvati redovnu veliku porotu da potvrdi ili odbaci optužnice.

Nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena, Tramp je ubedio republikanske državne zvaničnike u Džordžiji da mu pronađu nedostajući broj glasova kako bi mogao da proglasi pobjedu.

Rečeno mu je da to nije slučaj, ali je odbio da bude ubijeđen. U vatru je takođe poslao svoje saveznike i saradnike, uključujući republikanskog senatora iz Južne Karoline Lindzi Grema i bivšeg advokata Rudija Đulijanija.

Najveći republikanci Džordžije, predvođeni guvernerom Brajanom Kempom, ostali su nepokolebljivi, što je navelo Trampa da ih vređa na društvenim mrežama i drugde. Kasnije je napao i obične izborne zvaničnike u zemlji, kojima su tada njegovi sledbenici prijetili fizičkim nasiljem ili smrću.

Tramp je samo postigao da se protiv njega pokrene istraga, a republikanci su izgubili izbore za savezni senat.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.