У посљедња два мјесеца

Због напада Хута промет бродова кроз Суецки канал пао за 42 посто

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2024. 06:58

Обим комерцијалног саобраћаја који пролази кроз Суецки канал пао је за чак више од 40 посто у посљедња два мјесеца након напада јеменских Хута.

Њихови напади у Црвеном мору на израелске бродове и оне који имају везе са Израелом је изазвало забринутост за глобалну трговину.

Хути су раније више пута саопштили да сматрају легитимним циљевима израелске комерцијалне бродове и војне бродове регији и да је то знак солидарности с Палестинцима у Гази.

Они тако тјерају велике превознике терета да користе дуже и скупље руте како би избјегли нападе.

Према УНЦТАД-у, бродови који су скренули с Црвеног мора, умјесто тога пловећи око јужноафричког Рта добре наде, довели су до пада транзита кроз Суецки канал за 42 посто у посљедња два мјесеца, пренио је Кликс.

Високи званичник покрета Хути Мохамед ал-Букхаити обећао је руским и кинеским бродовима сигуран пролаз кроз Црвено море.

Ал-Букхаити инсистира да су воде око Јемена, које неке бродарске компаније избјегавају због напада Хута, сигурне све док бродови нису повезани с одређеним земљама, посебно Израелом.

Због напада на бродове, америчко-британска коалиција је извршила бројне ваздушне ударе протеклих седмица на положаје Хута у Јемену.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм