Мобилизација у Украјини

Зеленски потписао: Сада ће бити још ригорозније!

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.04.2024. 16:28

Украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је закон о мобилизације у Украјини којим се уводе знатно ригорозније мјере од претходних.

На сајту Раде уз документ стоји напомена: "Враћено са потписом предсједника".

Раније је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко јавио да је Украјина усвојила закон о пооштравању мобилизације.

Приједлог закона о мобилизацији, са рекордним бројем амандмана – око 4.000, наилазио је на отпор јавности због бројних драконских мјера, укључујући и оштре казне за избјегавање регрутације.

Украјина усвојила нови закон о мобилизацији

Украјина усвојила нови закон о мобилизацији

У Украјини дуго нису могли да усвоје овај закон. Прва верзија је послата на дораду, а друга је почетком фебруара усвојена у првом читању. Друга верзија, за разлику од претходне, не предвиђа регрутацију инвалида, али значајно пооштрава сам процес.

Од сада војни обвезници имају рок од 60 дана од дана ступања на снагу закона да лично или електронским путем ажурирају податке у војном регистру.

Позив ће се сматрати примљеним и без личног уручења, нпр. ако лице није затечено код куће, а датумом "уручења" сматраће се дан када је стављен печат о немогућности достављања.

Сви мушкарци од 18 до 60 година су у обавези да са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтјев службеника војних регистра, полиције и граничара.

За кршење свих ових норми предвиђено је неколико врста санкција – од великих новчаних казни, преко ускраћивања права на управљање аутомобилом, до присилног довођења у војну канцеларију преко полиције.

Међу лицима која не могу бити мобилисана нашли су се скоро сви службеници органа реда, нпр. полицајци, помоћници посланика и власници стратешких предузећа, то јест, сви велики предузетници.

Потврђена веза украјинских националиста са терористичким нападом у Москви?

Потврђена веза украјинских националиста са терористичким нападом у Москви?

Украјина је најавила општу мобилизацију убрзо након почетка сукоба са Русијом у фебруару 2022. године, али је хиљаде мушкараца од тада успјело да побјегне. Послије неуспјеле контраофанзиве прошлог љета, Кијев очајнички покушава да попуни своје редове, тражећи мобилизацију до 500.000 нових регрута.

Руска војска је процијенила да је до краја фебруара Украјина остала без више од 444.000 војника. Украјински предсједник тврдио је да је само 31.000 украјинских војника убијено у двије године непријатељстава са Русијом, што је број који су чак и медији који подржавају Кијев назвали невјероватно малим.

Пратите нас и путем Вибера