Nuklearna eletrana

Zelenski sa Makronom o demilitarizaciji elektrane Zaporožje

  • Izvor: Agencije
  • 10.09.2022.17:23

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je sa francuskim liderom Emanuelom Makronom razgovarao o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i da je zatražio da bude "demilitarizovana".

- Naš stav je da je demilitarizacija elektrane jedini način da se Evropa zaštiti od nuklearne katastrofe - napisao je Zelenski na Tviteru.

Nešto ranije je zvaničnik lokalnih vlasti Zaporožja Vladimir Rogov rekao da su vlasti iz Kijeva jednostrano prestale da primaju električnu energiju iz nuklearne elektrane.

Prema njegovim riječima, struja se sada isporučuje na oslobođene teritorije regiona Zaporožje i Herson.

Rogov je istakao da ukrajinske vlasti namjerno pokušavaju da izbace iz rada elektranu stvarajući brojne probleme i održavaju nisku voltažu kako bi se pojačao pritisak na reaktor zbog čega se ubrzano oštećuje turbina.

On je napomenuo da Kijev djeluje po naređenju Vašingtona, koji zastupa stav da treba ugasiti elektranu.

Rogov je naveo da elektrana nastavlja sa radom sa najnižim mogućim kapacitetom i da je u upotrebi samo jedna od šest funkcionalnih napojnih jedinica.

On je dodao da su u toku razgovori šta učiniti sa elektranom i da postoje dvije mogućnosti - nastaviti sa proizvodnjom struje ili konzervirati postrojenje hladnim gašenjem.


Tagovi: