Предсједник Украјине

Зеленски: У формули мира постоје три тачке које подржавају скоро све земље

 • Извор: Агенције
 • 28.05.2024. 22:47

Украјина је дефинисала три главне тачке у Формули мира, које подржавају чак и оне земље које балансирају и не подржавају у потпуности Украјину током рата, изјавио је данас предсједник Украјине Володимир Зеленски.

"Ове тачке су засноване управо на повељи УН. Узели смо три тачке - нуклеарну безбједност, безбједност хране и хуманитарни правац, ту, иначе, није само размјена, већ и повратак украјинске дјеце коју је Русија покрала и насилно одвела у Русију. То јест, ове три тачке су веома важне. Можда ћемо разговарати и о нуклеарној безбједности и нападима на енергетску индустрију Украјине", рекао је Зеленски, преноси Укринформ.

Он је додао да су све земље уједињене око поменуте три тачке и да је то добар сигнал за почетак рада.

Украјина: Предложено да се совјетски споменик пријатељства претвори у ЛГБТ симбол

Украјина: Предложено да се совјетски споменик пријатељства претвори у ЛГБТ симбол

"Након тога, на техничком нивоу, наши људи, представници лидера свих држава ће детаљно прорадити сваку од ових тачака. Ако те три тачке функционишу, онда ћемо моћи да ријешимо и све остало, ако земље заиста желе да се овај рат заврши", рекао је Зеленски.

Он је напоменуо да је настављен рад на "житном коридору" по овој шеми и да је дао добре резултате. Зеленски и Монтенегро потписали су у Лисабону билатерални споразум о сарадњи у области безбједности. Португал је постао 12. земља са којом је Украјина закључила билатерални безбједносни споразум за спровођење одредби Заједничке декларације Г7 усвојене у Виљнусу 12. јула прошле године.

Украјина је прије тога потписала билатералне споразуме са Великом Британијом, Њемачком, Француском, Данском, Канадом, Италијом, Холандијом, Финском, Летонијом, Шпанијом и Белгијом.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм