Prijeti im kazna

Žena u Njemačkoj preminula nakon što su aktivisti prepriječili put hitnoj pomoći

 • Izvor: Index.hr
 • 03.11.2022.17:14

Biciklistkinja koju je u ponedjeljak udario i prikliještio kamion u Berlinu, preminula je u bolnici od zadobijenih povreda. Nesrećna je žena podletjela pod miješalicu za beton, a na mjesto nesreće odmah su pozvane hitne službe.

Ali posebno vozilo koje je trebalo pomoći u izvlačenju žene zapelo je u gužvi koju su izazvali klimatski aktivisti, piše Fenix.

Iz vatrogasne su postaje potvrdili da su spasioci morali tražiti improvizovana rješenja. Policija sada vodi istragu protiv dvoje klimatskih aktivista zbog nepružanja pomoći, odnosno onemogućavanja pristupa osobama koje bi pružile pomoć.

Nakon što se u toj zemlji povela javna rasprava, njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann obećao je da će u određenim slučajevima zatvorske kazne biti moguće i za klimatske aktiviste. Kako je objasnio, blokada saobraćajnice može se kazniti kao korištenje sredstva prisile.

"A ako se vozilo hitne pomoći uspori, može se razmotriti i krivična odgovornost za tjelesne povrede iz nehaja", rekao je za njemačke medije. Za navedeno krivično djelo uz novčane, zakoni u određenim slučajevima predviđaju i zatvorske kazne.

 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.