Žestok odgovor Erdoganu iz Rusije: Krim se neće vratiti u Ukrajinu

  • 11.04.2021. 08:40

Šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsjedniku Rusije Aleksandar Molohov nazvao je darom Danajaca obećanje Turske da će pomoći Ukrajini da povrati kontrolu nad poluostrvom.

- Takozvana podrška Turske Krimskoj platformi živo podsjeća na čuvenu scenu iz Vergilijeve ‘Eneide’, kada poslije trojanskog sveštenika želite da viknete: ‘Ne vjerujte Danajcima ni kad vam darove nose’. Erdogan ima svoje spoljnopolitičke ciljeve i u njegove planove u svakom slučaju ne ulazi očuvanje Krima u kijevskoj sferi uticaja - rekao je Molohov.

Molohov je uvjeren da sa takvim saveznikom kao što je Turska, Zelenskom nisu potrebni neprijatelji.

- Zloglasna Krimska platforma uz učešće Ankare brzo će se pretvoriti u bušno korito - dodao je on.

Sa svoje strane, senator iz Krimskog regiona i član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov smatra da je Erdoganov stav tvrdoglav i nerealan.

- Od višestrukog ponavljanja tog mišljenja Krim se neće vratiti u Ukrajinu... nikada. Na takozvanoj Krimskoj platformi hiljadu puta možete izgovoriti reč ‘alva’, ali vam od toga neće biti slađe u ustima i trenutni status Krima kao sastavnog dijela Rusije se neće promijeniti - istakao je Cekov.

Poslanik Državne dume Ruslan Balbek je, komentarišući riječi predsjednika Turske, naveo da je Erdogan rekao ono što je Zelenski želio da čuje, ali da to ne znači da će reči pratiti djela.

Moguće je da je turski predsjednik samo želio da poruči nešto ohrabrujuće političkom žutokljuncu, rekao je Balbek.

Poslanik je podsjetio i da se Krim već nalazi na svom mestu – u Rusiji, a njegovi starosjedeoci su „na Krimu, a ne na susednim teritorijama“.