Илегално тржиште

"Зомби дрога" стигла у Британију

  • Извор: Танјуг
  • 10.04.2024. 09:52

Истраживачи с Краљевског колеџа у Лондону објавили су извјештај у коме упозоравају да се ксилазин, средство за смирење животиња, појавило на илегалном тржишту дроге у Великој Британији.

Овај наркотик, који се често назива ''зомби дрога'' или ''транк'', продрла је на британско тржиште након што га је, због проблема који изазива у САД, Бела кућа обиљежила као ''растућу претњу нацији''.

У већини случајева, дилери мијешају лијек за смирење са јаким опијатима као што су хероин или фентанил са циљем да смање сопствене трошкове и повећају потражњу.

Ксилазин је први пут примјећен у Британији током обдукције Карла Варбуртона, који је пронађен мртав у својој кући у Солихалу у мају 2022.

Истраживачи, предвођени академицима са Краљевског колеџа у Лондону, кажу да се опасност по здравље "сада проширила на Уједињено Краљевство".

Зависници често развијају чиреве на кожи и инфекције на мјесту убризгавања и претходно су рекли за Скај њуз да ова мјешавина опијата и ксилазина повећава њихову зависност.

Истраживачица Керојан Коупленд нагласила је да су налази забрињавајући будући да ће, како тврди, шира популација људи која конзумира наркотике, поред корисника хероина, бити изложена штети мјешавине ксилазина и опијата.

''Такође знамо да већина људи који купују хероин неће намјеравати да купе ксилазин и ова комбинација повећава ризик од предозирања. Ксилазин је означен као 'растућа пријетња' за Сједињене Државе и ова пријетња јавном здрављу је све већа забринутост за УК'', рекла је Коупленд.

Др Коупленд је позвала владу да уведе "једноставне" мјере за спречавање епидемије ксилазина, укључујући тест траке и обавјештавање здравствених радника о знацима употребе ксилазина.

Она је такође рекла да патолози и мртвозорници треба да затраже токсиколошко тестирање на ксилазин у релевантним случајевима да би разумјели стварну учесталост овог наркотика.

Упркос резултатима студије, ''Мандраке'' са сједиштем у Манчестеру, прва градска установа за тестирање наркотика у Енглеској, саопштила је да још није открила ксилазин у узорцима од 2022. до почетка 2024.

''Свјесни смо пријетње ксилазина и одлучни смо да заштитимо људе од претње коју представљају овај лијек и друге недозвољене синтетичке дроге. Нећемо оклевати да дјелујемо како бисмо заштитили јавност'', рекао је портпарол владе.

Он је додао да влада планира да класификује овај лијек као лијек класе Ц, што значи да ће се свако ко снабдијева овом супстанцом суочити са казном до 14 година затвора, новчаном казном или оба.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм