Visoka kazna za nevakcinisanje djece

 • 10.04.2015.20:14

Roditelji koji ne vakcinišu djecu, mogli bi da budu kažnjeni sa 1500 maraka, upozorili su ih iz zdravstvenih ustanova u pisanim upozorenjima. Razlozi za takvu akciju su epidemije zaušaka, rubeola i morbila u RS, od kojih je do sada oboljelo više od 14 000 ljudi.

"Način na koji ćemo se mi boriti, odnosno naše najjače oružje je zapravo struka, u smislu da zaista samo treba govoriti, podizati nivo znanja, svjesti i odgovornosti prema roditeljima i govoriti o značaju i benefitima vakcinacijama", rekla je Janja Bojanić, direktor instituta za Javno Zdravstvo RS.
Član 62, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kod nas se nije sprovodio, pa je stiglo upozorenje iz EU zbog epidemije malih boginja. Amerikanci su nas, zbog epidemije ospica kojom su ugroženi i putnici, stavili u isti koš sa Etiopijom i Angolom.

Doktori savjetuju obaveznu vakcinaciju i dodaju da se ne treba kockati sa zdravljem djece, jer posljedice mogu biti trajne.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.