Sastanak Predsjedništva BiH sa komesarom za proširenje

Kandidatski status u decembru za BiH, ako ispuni uslove

 • Izvor: ATV
 • 28.11.2022.19:10

U decembru bi BiH trebalo da dobije kandidatski status za članstvo u Evropsku Uniju. Put za BiH je otvoren, ali postoji uslov. Ako želi u Evropsku Uniju, treba da ima rezultate, poruka je Olivera Varheljija koji ne krije visoka očekivanja.

"Sada je na političkim liderima BiH da to postane stvarnost. Potrebno je da Vijeće ministara u starom sazivu usvoji sve mjere koje su bitne na tom putu. Od Predsjedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budi i njihov u radu", kaže Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Bićemo zadovoljni kada se kandidatski, pretvori u status članice, kaže Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva. Nada se da će Unija prepoznati situaciju u BiH.

"Da EU razumije naše specifičnosti, naše probleme, težinu naših odluka i da valorizuje i cijeni napretke koje namjeravamo da postižemo. Obavijestili smo komesara o tome da smo počeli sa uspostavljanjem vlasti na različitim nivoima. Desile su se novosti, u narednih 10 dana bi se u Republici Srpskoj treba konstituisati Vlada. Takođe, formira se vlast i na ostalim nivoima u BiH", kaže Željka Cvijanović, srpski i predsjedavajući član Predsjedništva BiH.

Zajednički cilj je da BiH postane dio Evropske Unije, kaže Denis Bećirović.

"Važno je da u narednom periodu intenziviramo naše aktivnosti kako bi BiH jednog dana, a što je moguće prije, postala i punopravna članica Unije", kaže Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

U Uniju hoćemo, ali ne želimo spekulisanje i ucjene, poruka je predsjednika Republike Srpske.

"Koja EU koja nama kaže da evo imate kandidatski status, a ostaće lažni Šmit, ostaće sudije Ustavnog suda...koja, kakva Evropa? Kada govore da je vladavina prava i da treba da ostanu, kada govore istinu?", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sva će ovo Dodik pitati i Varheljija lično. S njim se sastaje sutra u Istočnom Sarajevu.

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rock (R)

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.