Najskuplji gradski prevoz u BiH

Ako je za utjehu: Tuzla gora od Banjaluke po cijeni gradskog prevoza

  • Извор: Агенције
  • 03.08.2022. 08:17

Ako je za utjehu Banjalučanima, Tuzla ima skuplji gradski prevoz od najvećeg grada Republike Srpske čime su u samom vrhu gradova sa najskupljim javnim prevozom u BiH.

Karte javnog gradskog prevoza putnika na području Kantona Sarajevo su jeftinije. Cijena pojedinačne karte za jednu zonu u Kantonu Sarajevo sada iznosi 1,40 KM, umjesto dosadašnjih 1,60 KM i primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine, piše Radio Kameleon.

Takvim vijestima za razliku od Sarajlija se ne mogu radovati građani Tuzle, koji pojedinačnu kartu za vožnju u gradskoj zoni plaćaju  40 odsto skuplje od Sarajlija i za jednu gradsku vožnju moraju izdvojiti čak 2,5 KM.

Ono čime su Tuzlaci s razlogom nezadovoljni je da ukoliko se uporede cijene gradskog prijevoza u pet najvećih gradova u BiH, građane Tuzle korištenje gradskog prevoza najviše košta.

Mostarci za pojedinačnu kartu gradskog prevoza u zoni I trebaju izdvojiti 1,5 KM, a Zeničani sa nedavnim poskupljenjem u martu, za istu kartu trebaju izdvojiti 1,6 KM.

Skuplju kartu gradskog prevoza od navedenih gradova plaćaju Banjalučani, čija karta gradskog prevoza iznosi 2,3 KM, što je ujedno i najskuplja cijena gradskog prevoza u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, iako je SNSD pokušao amandmanom da spriječi dodatni namet na kućne budžete građana, te da Grad Banjaluka subvencioniše dio poskuljenja, nažalost, to nije prošlo, a Gradska skupština usvojila je novi cjenovnik za koji je glasalo 16 odbornika dok je šest SNSD-ovih bilo uzdržano.