Italija

Grad nudi 30.000 evra ljudima da se dosele

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2022. 06:00

Gradovi širom Italije posljednjih godina se trkaju u pokretanju akcija kojima je cilj da namame nove stanovnike da ožive svoje ulice.

Od trošnih kuća koje se prodaju za nešto više od jednog dolara, do kuća spremnih za useljenje po mizernim cijenama, vladala je žestoka konkurencija.

Živopisni gradić Presiće u sunčanoj regiji Pulia posljednji je koji je ušao u igru ​​s primamljivom ponudom.

Zvaničnici kažu da će platiti ljudima do 30.000 evra da kupe prazan stan i nastanjuju se, piše "CNN".

Što je još bolje, kuće koje se prodaju kao dio posla imaju cijenu od oko 25.000 evra.

Kao i druge jeftine nekretnine na rasprodaji širom Italije, prvobitni vlasnici su ih odavno napustili.

I kao dodatni bonus, lokacija je nevjerovatna, okružena prirodom područja Salento blizu puderastih plaža i tirkizno čistog mora Santa Maria di Leuka.

Vlasti u Presićeu se nadaju da će ponuda novčanih podsticaja udahnuti novi život njihovom gradu, gdje je novorođenčadi svake godine sve manje.

"Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih prije 1991. godine koje bismo željeli ponovo vidjeti žive s novim stanovnicima", kaže za "CNN" lokalni vijećnik Alfredo Palese.

"Šteta je svjedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umjetnosti polako prazne", dodaje on.

Detalji dogovora se trenutno finaliziraju, dodaje Palese, ali vlasti su spremne pokrenuti prijave u narednim sedmicama kada će informacije biti dostupne na web stranici gradske uprave.

"Ponudićemo do 30.000 evra ljudima koji su voljni da se usele ovdje i kupe jedan od ovih napuštenih stanova", kaže on.

"Ukupna sredstva biće podijeljena na dva dijela: dijelom će ići u kupovinu stare kuće, a dijelom u njeno preuređenje, ako bude potrebno", objašnjava dalje.

Palese kaže da je spajanje sa susjednom zajednicom iz 2019. godine za stvaranje većeg grada Presiće-Akvarika ostavilo u amanet dodatni novac kako bi se osiguralo da se projekat može nastaviti u godinama koje dolaze.

"Nakon spajanja, prema italijanskom zakonu, naša šira teritorija će biti blagoslovljena sa više javnih sredstava, otprilike 1.000.000 evra godišnje za nekoliko godina naprijed, koje namjeravamo uložiti u revitalizaciju starog okruga", kaže Palese.

Zajedno, Presiće i Akvarika sada imaju oko 9.000 stanovnika, ali samo polovina stanovništva živi u starijem dijelu zajednice.

Gradska uprava je već pokrenula druge planove kako bi privukla više stanovnika, uključujući poreske olakšice za otvaranje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za porodice sa djecom.

Da bi se kvalifikovali za podsticaj od 30.000 evra, kupci moraju nastaniti se u Presićeu i kupiti jednu od odabranih nekretnina izgrađenih prije 1991. godine, koje su vlasti mapirale.

Prema Paleseovim riječima, cijene kuća kreću se od 500 evra po kvadratu.

Oko 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se obezbijedi stan od 50 kvadrata, piše "CNN".

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.