MUP Republike Srpske

Kostrešević i Karan: Ko god počini krivično djelo biće procesuiran

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2023. 14:18

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) otvorilo je istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muhamer Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i hodža, a koji Srpsku naziva "genocidnom tvorevinom".

- Analizirali smo komplet slučaj. Obavijestili smo Okružno tužilaštvo u Banjaluci te je taj slučaj okrakterisan kao krivično djelo "Narušavanje ugleda Republike Srpske" to je po posljednjim izmjena, član 280. Slučajni predmet je pokrenut, tražićemo podršku USK, postoje procedure po kojima se postupa, lice mora biti saslušano. Uputićemo akt prema USK ili prema nekoj od institucija ili policijskih agencija na nivou BiH. Preduzećemo sve mjere i radnje da dokumentujemo eventualno krivično djelo - rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, kaže da širenje takve mržnje od strane vjerski velikodostojnika, ima drugu dimenziju, te da se s njima prvo treba razračunati njihova crkva ili vjerska zajednica.

- MUP reagujemo u domenu policijskih ovlašćenja kada ima određeno saznanje. Svaki osnov sumnje na bazi tog saznanja, ide nadležnom tužilaštvu. Tužilaštvo vodi krivični postupak. MUP će djelovati po zahtjevu tužilaštva. Ovakve slučajeve neće riješiti policija i tužilaštvo. Oni su šire konotacije. Širenje takve mržnje od strane vjerskih velikodostojnika, ima drugu dimenziju. Ona je i politička. Kada na takav način govore, svjesno stvaraju klimu nepovjerenja i lošu ukupnu bezbjednosnu situaciju i smatram da se prvi s njima treba da razračuna njihova crkva, vjerska zajednica, a nismo bili svjedoci da su oni (IZ) učinili do kraja jasnu osudu toga. Da li je imam ili bilo ko drugi, ako je počinio krivično djelo, biće procesuiran - naveo je Karan. 

Podsjećamo, pod lupom Okružnog javnog tužilaštva je i glavni imam Medžlisa IZ iz Kozarca Amir ef. Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Njega je zbog toga nedavno ispitala policija, a osumnjičen je za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje. U Krivičnom zakoniku Srpske navodi se da je za ovo krivično djelo predviđena novčana ili zatvorska kazna.

Pročitajte i:

"SPC je sekta, Svetosavlje se temelji na fašizmu" - Pogledajte skandalozan govor imama iz Kozarca

Dodik: Imam iz Kozarca povrijedio sve Srbe

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo govor imama iz Kozarca

Imam iz Kozarca se izvinio za izgovorene riječi

IZ BiH pokreće postupak protiv imama koji je SPC nazvao sektom


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок