ATV

ATV otkriva: Šta se krije iza priče o opasnom, rafinerijskom otpadu?

 • 28.07.2016. 19:32

Mještani naselja Garevac kod Modriče skoro pola vijeka žive u strahu. Zbog jame u kojoj još od 67. godine tamošnja rafinerija odlaže opasni otpad, kiseli gudron, plaše se za zdravlje.

Iako jame nisu formirali, novim vlasnicima iz Optima grupe pripala je obaveza sa uklone štetni otpad. Garevčane je to obradovalo, ali su skeptični da će napokon moći da udišu čist vazuh.

"Smrdi, nije zdravo uopšte, ali šta ćeš. Pričaju mi ovi Hrvati koji su imali kraj pruge bunare da čak u bunarima ima te masnoće, na nekoliko metara dubine", kaže Miloš Lukić, Garevac, Modriča.
"Prilikom promjene vremena osjeti se ovo isparavanje. Ovdje ne smije niko, evo radi se na toj bazi i kanalizacija, tu se jeftino može crpiti voda, ali ne smiju ništa ljudi zbog blizine gudrona", rekao je Branko Mišanović, Garevac, Modriča.

Mještani tvrde da je za proteklih pola vijeka kiseli gudron ostavio velike posljednice po okolinu i zdravlje izbjeglica koje su se tu poslije rata doselile. Iako ruski vlasnik iz Optima grupe više ne skladišti rafinerijski otpad na staromodni način, onaj koji je tu ranije odložen i dalje im smeta. Zbog toga su iz Vlade tražili od Rusa da isprazne jame. Direktoru modričke rafinerije na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ekologiju-to se čine se baš nije dopalo.

Ipak, i jedna i druga strana uvjerava da je sastanak bio konstruktivan i da svađe nije bilo. Sarađivaće, kažu, kako bi uklonili rafinerijski otpad. Iz resornog Ministarstva poručuju da se pri uklanjanju moraju ispoštovati sve procedure, pa i dobiti saglasnost susjedne Hrvatske.

"Podnijeli su zahtjev Ministarstvu za procjenu neutralizacije gudronskih jama na životnu sredinu. Sada će studije uticaja koje budu rađene pokazati koji su tu postupci koje investitor mora da uradi", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Bez saglasnost Hrvatske, koja je takođe potpisnik ESPO konvencije, nema ni uklanjanja u pograničnoj zoni. I kada dobiju zeleno svjetlo, uklanjanje jama bi Ruse moglo skupo da košta. Ipak, uvjerava da su spremni da ispune svoju obavezu.

"Svi resursi Nestro grupacije su usmjereni ka rješavanju, konkretno na utilizaciju gudronske jame u naselju Garevac. U potpunosti smo fokusirani na iznalaženje što bržeg i efikasnijeg rješenja", navode iz Optima grupe.

I dok zvanična mjerenja pokazuju da je štetni uticaj u granicama dozvoljenog, mještani svjedoče da im ni vazduh, ni voda, ni tlo nisu čisti. Nakon što su dostavili studiju izvodljivosti trajnog rješenja, vlasnici rafinerije će se Ministarstvom dogovoriti način i početak radova. Rusi uvjeravaju da će se držati ekološke dozvole, a kasnije će isti postupak pokrenuti i u rafineriji Brod.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program