ATV
PORTAL-KOSEM.jpg

Turska serija

11:10

Veličanstveni vijek: Kosem

Turska serija 'Veličanstveni vijek' prati život i odrastanje grčke robinje Anastasije koja je dovedena sa ostrva Tinos u harem mladog osmanskog sultana Ahmeda, i njeno uzrastanje u jednu od najmoćnjijh sultanija u Osmanskom Carstvu, poznatu kao Kosem, što znači prva, liderka.

Kao i sam naziv serije, ovo jeste veličanstvena priča o ljubavi, sudbini, hrabrosti i utelovljenju moćne političarke, državnice, majke i žene koja je ispred svih ostala upamćena u osmanskoj istoriji.

Anastasija živi srećno sa porodicom na Tinosu i njezin portret sa malim jagnjetom u ruci završi u Topkapi palati, čuvenoj palati u kojoj su živjeli osmanski sultani. Kada Ahmed primjeti portret zaljubljuje se u Nasiju i naređuje da se djevojka dovede u njegov harem. Uprkos njenom otimanju i prijetnjama da će se vratiti kući, Nasija ostaje u haremu i dobija ogromnu sultanovu pažnju. Nakon nekog vremena i ona se zaljubljuje u njega, a kroz tu ljubav jača i 'čeliči se' kao žena, pa i kao buduća vladarka. S druge strane, serija prikazuje uzbudljivu i nimalo jednostavnu situaciju u palati – zamke, intrige, podmetanja, ubistva, konstantna previranja za prestolje, ljubavi i osvete.

Svjesna da je jedini način da dobije sigurost i ljubav, pa i uspjeh u životu, da se prepusti Ahmedu i ljubavi, Nasija postaje sve moćnija i moćnija i mijenja svoje ime u Kosem. Često izložena napadima moćne ženske struje na dvoru, prevazilazi mnogobrojne prepreke. Nakon 10 godina zajedničkog života i sinova koje mu je podarila, Ahmed je ženi i ona postaje punopravna sultanija. Te iste noći Ahmet umire i Kosem ostaje sama u velikim ličnim i političkim iskušenjima i borbama.

Serija je ostvarila ogroman uspjeh i popularnost kako u Turskoj, a tako i u Evropi, te osvojila nekoliko nagrada na prestižnim turskim i evropskih filmskim festivalima. I glumačka ekipa je sastavljena od omiljenih turskih glumaca, dok sultaniju Kosem igraju tri glumice – u najmlađim godinama po dolasku u palatu igra je Anastasia Tsilimpiou, koja je i sama Grkinja, kada već stasava i bira svoje ime, te se i udaje za sultana igra je jedna od najvećih glumačkih zvijezda Turske, lijepa i talentovana Beren Saat, dok je u srednjim godinama igra Nurgül Yeşilçay, takođe jedna od proslavljenih turskih glumica.

Osim uzbudljive i nepredvidive priče sa mnogo istorijskih činjenica i događaja, serija je impresivna i po raskošnim kostimima, scenografskim rješenjima, te predivnim i autentičnim lokacijama.