PORTAL KOSEM 2023..webp

Турска серија

11:00

Величанствени вијек: Косем

Турска серија 'Величанствени вијек' прати живот и одрастање грчке робиње Анастасије која је доведена са острва Тинос у харем младог османског султана Ахмеда, и њено узрастање у једну од најмоћњијх султанија у Османском Царству, познату као Косем, што значи прва, лидерка.

Као и сам назив серије, ово јесте величанствена прича о љубави, судбини, храбрости и утеловљењу моћне политичарке, државнице, мајке и жене која је испред свих остала упамћена у османској историји.

Анастасија живи срећно са породицом на Тиносу и њезин портрет са малим јагњетом у руци заврши у Топкапи палати, чувеној палати у којој су живјели османски султани. Када Ахмед примјети портрет заљубљује се у Насију и наређује да се дјевојка доведе у његов харем. Упркос њеном отимању и пријетњама да ће се вратити кући, Насија остаје у харему и добија огромну султанову пажњу. Након неког времена и она се заљубљује у њега, а кроз ту љубав јача и 'челичи се' као жена, па и као будућа владарка. С друге стране, серија приказује узбудљиву и нимало једноставну ситуацију у палати – замке, интриге, подметања, убиства, константна превирања за престоље, љубави и освете. Свјесна да је једини начин да добије сигурост и љубав, па и успјех у животу, да се препусти Ахмеду и љубави, Насија постаје све моћнија и моћнија и мијења своје име у Косем. Често изложена нападима моћне женске струје на двору, превазилази многобројне препреке. Након 10 година заједничког живота и синова које му је подарила, Ахмед је жени и она постаје пуноправна султанија. Те исте ноћи Ахмет умире и Косем остаје сама у великим личним и политичким искушењима и борбама.

Серија је остварила огроман успјех и популарност како у Турској, а тако и у Европи, те освојила неколико награда на престижним турским и европских филмским фестивалима. И глумачка екипа је састављена од омиљених турских глумаца, док султанију Косем играју три познате турске глумице. Осим узбудљиве и непредвидиве приче са много историјских чињеница и догађаја, серија је импресивна и по раскошним костимима, сценографским рјешењима, те предивним и аутентичним локацијама.