Специфичан мирис

Ако осјетите овај мирис у аутомобилу, што прије га одвезите у сервис

 • 30.03.2024. 11:06

Смрад у колима је веома непријатна ствар. На крају крајева, то је затворени простор у коме људи проводе много времена. Али шта ако из вашег аутомобила долази веома специфичан мирис, посебно онај који подсјећа на покварена јаја, а ви једноставно не можете да одредите одакле долази?

Осим ако нисте заборавили сендвич са јајима испод сувозачевог сједишта прије неколико недјеља, велике су шансе да овај мирис заправо није мирис покварених јаја. Међутим, постоји неколико потенцијалних криваца, наводи "ScrapCarComparison".

Покварен катализатор

Највјероватнији разлог зашто осјећате мирис покварених јаја је катализатор. То је уређај који се користи за претварање штетних гасова, као што је водоник сулфид, у безопасне гасове без мириса, као што је сумпор-диоксид. Када се катализатор поквари, он више не обавља ове дужности, што значи да је већа вјероватноћа да ћете осјетити непријатне мирисе сумпора.

Истрошен филтер горива или неисправан сензор притиска горива

Ако ваш сензор притиска горива ради, могли бисте да видите да је ваш катализатор пун уља. У овој ситуацији, нагомилавање уља спречава катализатор да ради свој посао како треба, што се у суштини враћа на нашу прву тачку и узрокује да непријатни мириси излазе из издувне цијеви. Проливање уља такође може проузроковати прегријевање катализатора, што заузврат може изазвати нежељене мирисе.

Исти проблеми се јављају ако је ваш филтер горива истрошен, јер узрокује накупљање наслага сумпора које сагоријевају у катализатору.

На ове ствари требате обратити пажњу приликом куповине половног аутомобила

На ове ствари требате обратити пажњу приликом куповине половног аутомобила


Старо уље у мјењачу

Ово се може десити ако возите аутомобил са ручним мјењачем и редовно мијењате уље у мјењачу. Предлаже се да мијењате уље у мјењачу сваких 50.000 километара, а ако то пропустите, течност би могла да процури у друге дијелове вашег аутомобила, што би могло да створи непријатан мирис. Ако примјетите цурење, однесите свој аутомобил у сервисни центар што је прије могуће.


Како уклонити мирис покварених јаја из аутомобила

Прво што треба да урадите је да лоцирате шта узрокује мирис, било да је покварен катализатор, неисправни филтери за гориво, сензори притиска или цурење уља у мењачу, и замените неисправан део. Тада бисте требали приметити да мирис нестаје скоро одмах.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

  Авионџије

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином