ATV

Гигант

BMW окончао производњу бензинских и дизелских мотора у Њемачкој

  • 16.11.2023. 08:09

Након 60 година посљедњи мотор с унутрашњим сагоријевањем напустио је крајем протекле седмице BMW-ovu творницу у Минхену.

Ово је прекретница за баварску марку, а разлог је тај што је производња пребачена на електричне аутомобиле.

Четири, шест, осам или чак дванаест цилиндара? Главна творница BMW Групе у Минхену производила је ове моторе више од 60 година. У том погледу ова одлука је одређена прекретница, пише "BR24".

Међутим, ово није крај BMW-ovih мотора с унутрашњим сагоријевањем. BMW је сада потпуно преселио своју производњу бензинских и дизелских мотора у своје творнице у аустријском Стејру и у британском Хамс Холу, рекла је потпаролка компаније.

Фабрика је одлуку објавила 2020., а план је претворба творнице у Минхену у творницу за електрична возила. Око 1.200 запослених радило на изради мотора у творници BMW-a у Минхену. Према BMW групи, сви су преквалификовани и распоређени у друга подручја.

На простору гд‌је се прије налазила хала за производњу мотора с унутрашњим сагоријевањем сада се гради хала за монтажу нових модела у коју се улаже 400 милиона евра.

Центар за тестирање батерија биће изграђен на локацији BMW-a у њемачком Вакерсдорфу, гд‌је ће се тестирати високонапонске батерије и друге компоненте електричног погона.

Додајмо и како су у септембру ове године грађани Страшкирхена у Доњој Баварској гласали да се BMW-u допусти изградња творнице батерија у општинама Страшкирхен и Ирлбах, преноси "SeeBiz".

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм