dilema vozača

Da li je bolje da imate bijela ili žuta svjetla na putu?

  • Извор: Новости.рс
  • 18.01.2022. 09:46

Kada su farovi u pitanju, koja je boja najbolja - žuta ili bijela? Vozači postavljaju ovo pitanje godinama.

Kada su farovi u pitanju, koja je boja najbolja - žuta ili bijela? Vozači postavljaju ovo pitanje godinama.Dok se neki vozači kunu da su žuta svjetla jedini način da se vidi u lošim vremenskim uslovima, drugi će tvrditi da su bijela svjetla svjetlija i samim tim bolja. U ovom članku ćemo pogledati prednosti i nedostatke i žutih i bijelih farova i utvrditi koji su bolji na putu.

Žuta svetla

Decenijama su svi farovi imali žutu nijansu. Prvi farovi koji su izmišljeni bili su pokretani acetilenskim lampama, koje su proizvodile žutu svjetlost. Kako su električni farovi postali popularni, vjerovalo se da je žuto svjetlo bolje.

Tokom 1930-ih, selektivno žuto svjetlo je korišteno u mnogim farovima. Oni su dizajnirani da filtriraju sve plave tonove i tako emituju žutiju svjetlost. Rane studije su pokazale da je žuto svjetlo manje zasljepljujuće za druge vozače, što ga čini bezbjednijom bojom za farove. Žuto svjetlo takođe siječe kroz kišu, snijeg i maglu bolje od bijele ili plave svjetlosti.

Iako su žuti farovi decenijama bili popularniji, većina zemalja je dozvoljavala ili žutu ili bijelu. Izuzetak od ovoga je Francuska. Od 1936. pa sve do 1993. godine, vozila su po zakonu morala da imaju žute farove. Danas su bijeli ili žuti farovi dozvoljeni u većini zemalja širom svijeta.

Međutim, žuta svjetla su izgubila popularnost kao farovi. Dok žuto svjetlo poboljšava vidljivost u vlažnim ili maglovitim uslovima, takođe može biti teže videti sa žutim svjetlima u jasnim uslovima. Kao rezultat toga, mnoga vozila danas koriste žuta svjetla samo kao svjetla za maglu.

Bijela svjetla

Bijela svjetla su najpopularnija boja za farove današnjice. U mnogim zemljama više nije dozvoljeno da farovi budu žuti i moraju biti bijele boje. Evropski propisi, na primer, zahtijevaju da se sva nova vozila proizvode sa bijelim farovima.

Bijela svjetlost je poželjna iz više razloga. Bjelje svjetlo oponaša izgled sunčeve svjetlosti i poboljšava vidljivost. Pored toga, filteri koji se koriste za stvaranje selektivnog žutog svjetla prigušuju osvjetljenost farova. Bijela svjetlost je nefiltrirana, što je čini svjetlijom.

Kako se tehnologija farova poboljšava, neke sijalice se naginju ka plavom kraju spektra (a ne žutoj). Ksenon HID, koji su svetliji od starih halogenih sijalica, često imaju plavu nijansu. Ovo je u redu, do određene tačke, ali farovi koji su previše plavi su manje efikasni.


Тагови: