ATV

Nedostatak u dizajnu ili loše održavanje

Koji su to motori sa najproblematičnijim turbo punjačima

 • Izvor: Agencije
 • 20.10.2022. 11:51

Vremenom je tehnologija proizvodnje automobila napredovala. Podsklopovi se stvaraju na efikasnije načine, i tu dolaze motori. Ali ponekad se mogu pojaviti problemi. Jedan od ovih problema može biti povezan sa turbo punjenjem.

Postoje slučajevi kada ove komponente mogu pokvariti. Bilo da je u pitanju nedostatak u dizajnu ili loše održavanje. Kako prenose 99Vehicles, motori pomenuti u narednim redovima važe za one sa najproblematičnijim turbinama.

Jedan od ovih motora je 2.0 TDI, šifra CFFB, montiran na Audiju Q5. Uzrok problema je povratna cijev za ulje, tačnije zato što je veoma dugačka i prolazi kroz područje izduvnog kolektora. S obzirom na to da mu je dosta blizu, visoka temperatura tokom regeneracije oštećuje povratnu cijev za ulje. Vremenom se istanji, a protok ulja potreban turbini se smanjuje.

Još jedan motor koji pati od problema sa turbinom je 1,6-litarski dizel motor koji se ugrađuje u Ford, Citroen ili Peugeot. Ima isti problem kao i onaj koji je ugrađen u Audi, ali ima i drugih. Zbog činjenice da filter čestica (DPF) često ne radi, on se začepljuje. Ovo će zapušiti izduvni sistem i pojačati pritisak u njemu. Taj pritisak će se prekinuti, pogađate, u turbini, piše AutoRepublika.

Nastavljamo spisak i vraćamo se u plot VW grupe, tačnije na 2.0 i 1.6 TDI motore koji ispunjavaju standard Euro 6. Zbog činjenice da turbine ovih motora imaju hlađenje antifrizom, hladnjak ulja se može pokvariti što momentalno dovodi do toga da ulje prodire u cijeli sistem, uništavajući motor.

Takođe, 1.4 TDI Euro 6 motor pati od problema koji se manifestuje lomljenjem kontrolnog poklopca, što dovodi do kvara turbine.

Posljednji motor na listi je 2,2 litarski motor koji proizvodi Mazda. Mazdin twin-turbo dizel motor 2.2 pati od problema koji uzrokuje kvar male turbine. Poklopac koji usmjerava pritisak sa male turbine na veliku otkazuje, mala turbina se preopterećuje i konačno podliježe naprezanju.

(Foto: Pixabay)

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.