BiH daleko zaostaje za zemljama regiona

Koliko je komplikovana registracija vozila u Srpskoj?

  • Izvor: ATV
  • 13.12.2022.19:14

Registracija vozila u Srpskoj, ne samo da će od naredne godine biti skuplja, već i nimalo jednostavnija. Osiguravajuće kuće, u vremenu digitalizacije muku muče sa zastarjelim sistemom. Tako, umjesto elektronskog načina plaćanja brojnih dadzbina institucijama koje nisu uvezane, i dalje ništa bez uplatnice, pečata i keša. Uz sate čekanja na šalterima, osiguravajuća društva sve to rade umjesto građana.

- Ja vidim da su oni to dobro proučili da tu nema zastoja. E sad imajući u vidu tu digitalizaciju, i to treba proučiti i mislim da bi to bio korak naprijed. 

- Mislim da se to može pojednostaviti sigurno. Ali već smo navikli na ono i oguglali smo. Na svu ovu administraciju, samo nosamo papire. Previše, to sve treba pojednostaviti. Toliko uposlenih, toliko tehnologije a mi još tapkamo i pišemo ručno. 

- Pa ne znam za digitalizaciju, ali može se ovdje na šalteru još koji radnik dodati. Da to ide malo brže, kažu građani.

Brže mora, jer BiH daleko zaostaje u odnosu na zemlje regiona. Zato je, kažu, u osiguravajućim društivma, potrebna hitna reforma cijelog istema osiguranja, pa tako i Zakona. 

"Mislimo da je neophodno da se hitno izvrši reforma i da se ovaj dio usluge omogući na jedan jednostavniji i savremeniji način kako je to riješeno u većini zemalja a tu prije svega mislimo na Srbiju koja je taj problem davno riješila tako što je omogućili da se na stanicima tehničkog pregleda vozila bez bilo kakvih problema i čekanja, pored usluga osiguranja i plaćanja drugih dadžbina izvrši ujedno i produženje registracije vozila", kaže Milenko Mišanović, direktor Nešković osiguranja a.d.

Trebalo bi, kažu, u osigravajućim društvima, formirati i informacioni centar koji bi omogućio transparentran proces izdavanja svih polisa osiguranja od autoodgovornosti. Nakon toga, postojala bi mogućnost za elektronsko povezivanja sa Poreskom upravom, MUP-om i drugim.

"U principu može se dosta olakšati. U zemljama okruženja postoji produženje registracije  na samim stanicama za tehnički pregled. I kod nas je ove godine donesen takav pravilnik od ministrstva za komunikacije BiH. Međutim on je trenutno stavljen van snage. Razilazi se sa neke strane sa ličnim podacima odnosmo sa zakonom o zaštiti ličnih podataka i propisima IDEE", kaže Bojan Popović, predsjednik Udruženja društva i osiguravajućih kuća Republike Srpske.

U ovoj godine štete su porasle za čak 30 odsto. Zbog toga su brojne osiguravajuće kuće poslovale u minisu. Građani će, najvjerovatnije,  od naredne godine, polisu osiguranja plaćati od 8 do 10 odsto više.